logo

У Фінляндії праві сформували новий уряд

20 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Понад 2 місяці тривали перемовини між переможцями квітневих парламентських виборів у Фінляндії і ось нарешті праві та правоцентристи сформували уряд. На квітневих виборах соціал-демократи на чолі з колишнім прем’єр-міністром Санною Марін опустилися на третє місце, поступившись партіям з протилежного ідеологічного табору.

Новий коаліційний уряд формують ліберал-консерватори, націонал-консерватори, християнські демократи та народники. Перші дві партії здобули майже однакову підтримку, що є унікальним прецедентом, адже це найбільш правий уряд за останні 70 років.

Національна коаліційна партія (KOK) і Партія фінів мають спільну мету в протистоянні фінським соціалістам, однак у важливих соціальних та культурних питаннях їх позиції різняться. Правоцентристський лідер виборів хоча й визначається як ліберал-консервативна партія, однак займає досить ліберальну позицію щодо сім’ї, релігії та культури країни.

Їх нинішній союзник все ж послідовно правий. Партія «Істинні фіни» — поборник традиційних і національних цінностей. Вони виступають проти неконтрольованої міграції, гендерної ідеології, одностатевих шлюбів та усиновлення дітей такими парами, а також підтримують виховання в школах «фінської національної ідентичності».

В українському інфопросторі роками формувався міф, що європейські праві негативно ставляться до України та симпатизують кремлю, проте польська та італійська влада доводять, що це лише маніпуляція. Фінські праві теж демонструють незмінну підтримку Україні, а новий уряд проводитиме більш жорстку політику щодо проросійських країн. Міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Вілле Тавіо заявив про готовність припинити фінансування тих африканських держав, котрі представляють інтереси росії.

Нова фінська влада має великі завдання: розвивати інтеграцію з НАТО, зміцнювати обороноздатність та побороти наслідки роботи соціалістичного уряду, зокрема скоротити соцвиплати та зменшити державний борг. Також праві мають на меті вдвічі скоротити кількість мігрантів, яких Фінляндія приймає через агентство ООН, але це не пов’язано з українськими біженцями, адже ще у 2021 році 8,5% населення — це були мігранти.