logo

Ієромонах московського патріархату пов’язує підрив ГЕС з виселенням УПЦ (МП) з Лаври

12 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Доки церкви різних конфесій з різних регіонів України готуються приймати біженців з Херсонщини, а християни-волонтери ризикують життям в ході евакуації потерпілих, служителі московського патріархату будують цинічні теорії, чому сталася трагедія в Каховці.

Ієромонах Московського патріархату Іона Черепанов стверджує, що затоплення Херсонщини є наслідком виселення УПЦ (МП) з Києво-Печерської Лаври: «Мимоволі починаєш вірити різним пророцтвам, пов’язаним із закриттям Лаври. Початок «віджиму» — і відразу повінь у Києві; наказ культурфюрера — трагедія у Каховці. Що ж буде, якщо «друг Кадирова» зможе припинити молитву в Саду Богородиці?»

Необережний та безпідставний висновок служителя УПЦ (МП) демонструє пріоритети на тлі страждання людей. Хоча митрополит Онуфрій закликав паству молитися та допомогти всім постраждалим, проте неофіційні заяви кліриків більш промовисті.

Представники московського патріархату не вперше ігнорують винуватців злочинів та покладають відповідальність на народ. Так, очільник УПЦ (МП) Онуфрій у 2008 році називав Голодомор «врозумінням, упокоренням з боку Господа нашої гордині, яка повстала проти себе самого, проти буття людини». І тоді, і зараз українська громадськість не приймає цинічні заяви митрополита, а подібні твердження з боку священства УПЦ (МП) вбивають нові цвяхи в труну цієї церкви.

Робити однозначні висновки щодо духовно складової трагедій — необачно і недалекоглядно. Чи були жителі Бучі або Ізюма грішніші, ніж жителі Кропивницького чи Львова? Брати на себе роль судді і визначати, що є Божою карою замість Бога — ознака гордині й цинічної відсутності любові до ближнього. Але представники московського патріархату перекладають вину з росіян на «гріхи держави» та зухвало трактують події, щоб створити фальшиві паралелі між своєю позицією та Божою волею.

В контексті подолання наслідків прориву дамби варто поглянути на справи ієрархів Московського патріархату в регіоні. Під час російської окупації місцеві ієрархи УПЦ разом з Херсонським протоієреєм Максимом Тарасенком вітали росіян та брали участь у їх публічних заходах. Офіційної позиції УПЦ (МП) щодо колабораціонізму немає. Хоча віряни й частина духівництва писали відкритого листа із публічним роз’ясненням статусу та оцінки дій священників під владою окупантів, але запитання досі лишаються без відповіді.