logo

НАСА очолила жінка, яка склала присягу на книзі Карла Сагана – чому це цікаво?

15 квітня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У четвер, 13 квітня, американське Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору отримало нового очільника. На цю посаду було призначено планетолога Макензі Ліструп. Зміна керівника цього департаменту не привернула б нашу увагу, якби не одне АЛЕ. Макензі Ліструп відмовилася скласти традиційну присягу держслужбовця на Біблії. Натомість вона використала для церемонії наукову книгу астрофізика Карла Сагана «Блідо-блакитна точка».

НАСА — це організація під керівництвом уряду США і раніше держслужбовці складали присягу на Святому Писанні. Це давня традиція, яка сягає корінням часів заснування держави, адже батьки-засновники Сполучених Штатів вбачали в християнській вірі основу для американського суспільства. Проте останнім часом дедалі частішими стали випадки коли посадовці-нехристияни присягали замість Біблії на американській Конституції чи Корані.

Відмова скласти присягу на Біблії — це своєрідна символічна публічна заява не ототожнювати сучасні державні органи та наукову сферу з традиційними для американців цінностями віри. Також цим жестом Макензі Ліструп нівелює саму ідею складання присяги, адже традиція присягати на Біблії свідчить, що посадовець дає обіцянку не просто перед людьми, але й перед Богом та готовий нести відповідальність перед Господом, якщо його совість буде нечиста.

Це має великий сенс, коли вступає на посаду християнин, але, на жаль, ця традиція з часом перетворилася на формальність та навіть стала місцем абсурду. Присягати на книжці Карла Сагана — це певною мірою блюзнірство і пародія на первинний сенс присяги на Біблії. Тут простежуємо явний прояв епохи постмодернізму, адже суть тих чи інших дій втрачає значення, а кожен довільно трактує традиції та сенси.

Разом з цим певний перформанс доктора Ліструп не можна вважати нейтральним чи просто актом популяризації науки. Вибір наукової книги — це своєрідний жест, що демонструє її відмінність від попередників. Ця новина викликала велике захоплення в американських атеїстів, які зчитали в діях пані Ліструп демонстрацію протиставлення і переваги науки над вірою.

Історія з присягою очільника НАСА не є прецедентом, адже раніше деякі посадовці та конгресмени вже робили з присяги досить епатажне дійство. Наприклад, цьогоріч новообраний конгресмен від Каліфорнії Роберт Гарсія склав присягу на коміксі про Супермена.