logo

Адміністрація сайту з петиціями до президента блокує пропозицію не підтримувати одностатеві партнерства

13 квітня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Після реєстрації у Верховній Раді законопроекту №9103, яким пропонується легалізувати одностатеві партнерства та зрівняти їх у правах із сім’ями, очікувано з’явилося чимало ініціатив висловити незгоду та спротив лобістам гомосексуальному порядку денному. Один із таких важелів впливу громадськості — це інститут петицій до органів влади.

Хоча реальна сила петицій не надто вселяє надію на те, що політики дослухаються до громадян, проте така можливість є і було б нерозумно її проігнорувати. Проте як виявилося, в Україні є сили, які дуже не хочуть, щоб люди висловлювалися проти одностатевих партнерств.

Наприкінці березня та на початку квітня адміністрація сайту з петиціями до президента неодноразово блокувала ініціативу юриста Дениса Гриценка, який створив петицію та детально описав правові і соціальні загрози від потенційної легалізації таких партнерств. «3 квітня ми отримали відповідь про те, що петиція «містить посягання на права і свободи людини». При цьому в тексті не містилось жодних закликів до насильства чи обмеження існуючих у законодавстві прав, якими можуть користуватися люди з ЛГБТ-схильностями», — сказав юрист в інтерв’ю для Всі разом.

Адміністрація сайту багаторазово знаходила абсолютно абсурдні підстави, щоб відхилити реєстрацію петиції. Після численних редагувань її тексту відмову знову ж таки аргументували вже тим, що потрібно прибрати посилання на наукові роботи. Однією з причин наступної відмови було те, що предмет обговорення не стосується повноважень президента, при тому, що петиція на підтримку таких «партнерств» пройшла реєстрацію без проблем.

На сайті президента регулярно реєструють петиції, які стосуються найрізноманітніших тем. Дуже часто це відверто абсурдні чи абсолютно неграмотно складені пропозиції (наприклад, перенесення столиці в Красний Луч чи надання права штучному інтелекту на рівні з людиною).

Непрозоре і упереджене втручання у демократичний процес реєстрації та підписання петицій на сайті президента — не поодиноке явище. У 2018 році петиції проти нав’язування ЛГБТ-пропаганди в освіті також потрапили у немилість модераторів і були просто видалені, коли залишалося зібрати зовсім небагато голосів до 25 тисяч.

З нинішнього конфлікту можна зробити висновок, що у певних колах людей, які належать чи дотичні до Офісу Президента є політична воля проштовхувати ЛГБТ-порядок денний. Ми спостерігаємо цілеспрямоване перешкоджання висловленню думку громадян України, котрі не розділяють ентузіазм деяких політиків посягати на соціальні та моральні норми українців.