logo

Щодня нові парафії УПЦ переходять до ПЦУ

11 квітня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Вже не перший тиждень триває відкрите протистояння між державою та структурами УПЦ (Московського патріархату). Чимало одіозних ієрархів цієї організації отримали обвинувачення із підозрами у посяганні на державний суверенітет і безпеку України, а священники УПЦ на окупованих територіях переважно пішли на співпрацю з російськими загарбниками та навіть стали частиною їх апарату пропаганди.

На цьому тлі дуже багато православних парафій УПЦ зважуються перейти до церкви під верховенство Константинопольського патріархату (ПЦУ), адже це єдиний шлях залишитися канонічними і не мати зв’язку з москвою. Від початку 2023 року до ПЦУ перейшли 63 православні громади і це ще не кінець. Конфлікти ситуація довкола Києво-Печерської лаври підштовхнула більше громад до самовизначення і долучення до Православної Церкви України.

Зараз чи постійно чуємо новини про чергові переходи парафій УПЦ до ПЦУ. Лише за останні кілька днів відбулися переходи у Львові, Бориславі, Трускавці, Нетішині, Кам’янці-Подільському, на Черкащині. Щоправда, такі зміни далеко не завжди відбуваються мирно. За останній тиждень чи не щодня з’являються новини про чергові сутички біля храму під час таких переходів громад.

На сьогодні під керівництвом УПЦ (МП) залишається понад 8 тисяч парафій і ця церква залишається однією з найвпливовіших релігійних організацій в Україні. Львівська та Волинська обласні ради навіть ухвалили рішення про заборону УПЦ. Однак такі постанови не в повноваженнях місцевих органів влади. Про це заявив очільник ДЕСС Віктор Єленський, який в інтерв’ю Deutsche Welle назвав ці рішення незаконними, адже в Україні немає відповідної процедури для заборони релігійної організації.

Разом з цим, Єленський повідомив про здійснену експертизу наявності канонічного зв’язку з москвою, яка виявила, що «УПЦ є частиною РПЦ. Отже, після ухвалення закону її керівний центр отримає припис щодо необхідності розірвати зв’язок з Російською православною церквою. Якщо ні, то Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті звертатиметься до суду».

З травня минулого року керівництво УПЦ (МП) не зробило жодних реальних кроків до канонічного розриву з москвою, а відтак їх заяви про вихід з-під підпорядкування московській патріархії залишилися лише словами. Хоча продовжується конфронтація УПЦ з державними органами, проте можна помітити тенденцію, що далеко не всі священники поділяють промосковські погляди певних ієрархів. Наприклад, два місяці тому частина священства та мирян УПЦ виступили з посланням до керівництва церкви щодо надання доказів розриву з РПЦ, а сьогодні бачимо, як дедалі більше парафій зважуються на перехід до ПЦУ.

За таких умов на Православній Церкві України лежить велика відповідальність взяти реальне лідерство українського православ’я і стати тією церквою, яка зможе прийняти і навчити нових вірян, а також сформувати правильні патріотичні і християнські наративи для українського православ’я.