logo

Найбільша фракція Європарламенту стала фігурантом розслідування корупції

5 квітня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У вівторок, 4 квітня, бельгійська поліція провела обшук у штаб-квартирі Європейської народної партії. За попередньою інформацією, поліція вилучила комп’ютери, пов’язані з розслідуванням ймовірної корупції під час виборчої кампанії до Європарламенту 2019 року.

В центрі розслідування контракт з цифровою компанією, підписаний завдяки підкупу, до якого був залучений німецький євродепутат Маріо Фойгтом. Наразі він є лідером ХДС у Тюрінгії, де восени минулого року федеральна прокуратура зняла його недоторканість. Учорашній рейд бельгійської поліції може вплинути на підтримку ЄНП серед виборців та похитнути ілюзорний образ прикладу прозорості й верховенства права.

Ця історія є скандальною не лише через саме розслідування корупції в Європарламенті, але й через фігурування в ній найбільшої партії — Європейської народної партії. Саме вона є системоформуючою, тобто вона визначає той нинішній європейський порядок денний і мейнстрим, який зберігається вже багато років. Саме ця партія формувала центральний вектор ЄС по всіх питаннях.

Ми вже писали про Qatargate корупційний скандал, пов’язаний з європейськими соціалістами та ексвіцепрезидентом ЄП Євою Лукач та євродепутата від Бельгії Марка Тарабеллу, яких було заарештовано за корупцію (отримання грошової вигоди за голосування і політичну підтримку Катару). Тоді генеральний секретар Європейської народної партії Танасіс Баколас назвав Qatargate «соціалістичною проблемою», але виявляється корупціогенність притаманна і центральній партії Європарламенту.

Все це наштовхує на думку, що не варто вірити в ілюзорний образ про досконалу західну бюрократичну систему, яка нібито має гарантувати чесність і прозорість, бо якщо корупцію викривають на найвищому рівні, то було б наївно розраховувати на «прозорий лобізм» щодо інших питань. Також подібні історії (яких чимало) свідчать, що моральне право ЄС диктувати іншим країнам, як треба проводити внутрішню політику, точно є перебільшеним.