logo

Захисники життя в США борються за заборону медикаментозних абортів

28 березня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У Сполучених Штатах рух за життя має на меті зупинити медикаментозні (хімічні) аборти. У червні минулого року Верховний Суд США скасував скандальне рішення 1973 року у справі «Роу проти Вейда», яким гарантувалося конституційне право на аборт. Це дало більше можливостей для руху за життя і десятки штатів змінили чи розпочали процес зміни місцевого законодавства щодо переривання вагітності.

Після того, як низка штатів ввели суттєві обмеження чи взагалі заборонили аборти на вимогу, почали набувати популярності так звані хімічні або медикаментозні аборти, тобто розповсюдження препаратів, які викликають викидень. Це дуже шкідлива практика як з точки зору спроби оминути заборону дітовбивства, так і щодо безпечності таких препаратів (фактично це означає домашній аборт). Однак прихильники абортів розпочали цілі кампанії розповсюдження відповідних таблеток у штатах, де операції переривання вагітності заборонені.

У деяких південних та центральх штатах продовжуються дискусії та навіть були ухвалені рішення про криміналізацію дітовбивства через прийом відповідних препаратів. Наприклад, Вайомінг став першим штатом США, який заборонив таблетки для переривання вагітності після того, як його губернатор підписав законопроект, який забороняється їх призначення та продаж.

Законопроект передбачає криміналізацію всіх абортів, за винятком випадків, коли це необхідно для захисту здоров’я та життя матері, або у випадку зґвалтування чи інцесту. Наразі під заборону не потрапили препарати так званої «екстренної контрацепції», тобто потенційно абортивні таблетки, які використовуються до виявлення вагітності. Ця заборона найперше націлена на постачальників абортивних препаратів та на групи активістів, які допомагають отримати їх.

Спроби зупинити дітовбивство отримують значний опір з боку феміністичних організацій та абортивних клінік. До цих ініціатив смерті долучилися навіть деякі фармацевтичні компанії, як-от AmerisourceBergen, котра обіцяла доступ без рецепту до абортивних препаратів. За їх ініціативи заборона медикаментозних (хімічних) абортів поки що заблокована окружним суддею і вся процедура визнання законності припинення абортів може ще тривати певний час.

Проте приклад Вайомінгу вже переймають інші штати. У Техасі консервативні групи подали позов з метою скасувати схвалення урядом препарату для переривання вагітності (заборонити використання міфепристону — одного з двох складових абортивних препаратів). Ймовірно, в наступні місяці ми ще почуємо про нові й нові спроби зупинити поширення препаратів, які вбивають дітей.