logo

Магістерська програма з релігієзнавства в Острозькій Академії: особливості навчання та відгуки студентів

11 лютого 2023 р. \ оновлено 22 лютого

«Те, що я потрапила на таке навчання, стало для мене справжнім чудом» — Наталя Джордж.

Нещодавно в Острозькій академії завершилась освітньо-професійна магістерська програма «Релігієзнавство», підготована в співпраці з командою Християнської Відкритої Академії.

«Команда Християнської Відкритої Академії (ХВА) дуже цінує можливість співпрацювати з Національним університетом «Острозька академія», який є історичним правонаступником Острозької Академії — найстарішого вищого навчального закладу у Східній Європі, — прокоментував адміністратор ХВА Ілля Вітченко, — І, розвиваючи різні проекти, ми побачили можливість долучитись до наявної магістерської програми».

Один з випускників ХВА відпочиває біля арки Острозької академії. Фото 2021 р., О. Ширий.

Участь ХВА полягала у тому, щоб допомогти з вступною кампанією та пошуком викладачів, зокрема західних, щоб створити цікаві курси, які відповідатимуть сучасним потребам. Був запропонований курс, який стосувався Реформації і її впливу на Західну цивілізацію. Для цього був запрошений професор Ґлен Саншайн!

«Вважаємо, що це дійсно важливий курс та інформація, яку потрібно знати і розуміти українським релігієзнавцям, — додав Ілля Вітченко, — Бо досвід Західної цивілізації і її розвитку, заснований на цінностях, дуже важливий».

Серед студентів Християнської Відкритої Академії випускниками магістерської програми стали Павло Григораш, Назарій Зозуля, Вікторія Мартинюк, Вікторія Михайловська, Роман Сторчеус, Анна Українець, Наталя Джордж.

«Постійне залучення до обговорення матеріалів під час лекцій та творчі завдання давали відчуття, що викладачі, маючи більші знання та досвід, ставляться до студентів, як до рівних» — Павло Григораш

Викладацький склад програми — це досвідчені експерти різноманітних галузей, як з України, так і Заходу. Серед викладачів Острозької академії були Катерина Якуніна, кандидат історичних наук, Сергій Шаправський, кандидат історичних наук, доцент кафедри культурології та філософії. Серед викладачів Християнської Відкритої Академії: Світлана Филипчук, кандидат історичних наук, доцент, Чарльз Уайт, професор християнської історії в Університеті Спрінг Арбор в Мічигані, США, Ґлен Сайншайн, професор історії, співробітник Центру Колсона та Максим Колиба, доктор філософії права, старший викладач Школи права УКУ.

Професор Чарльз Уайт викладає на одному з вебінарів в Зумі (в межах співпраці ОА, ХВА та Спрінг Арбор).

«Загалом можу високо оцінити якість навчання та педагогічної майстерності викладачів академії. Звичайно, величезним бонусом були лекції запрошених викладачів, від яких отримував справжнє інтелектуальне задоволення, за що окрема подяка адміністрації ХВА» — Павло Григораш, випускник програми

Особливість програми полягала в тому, аби студенти мали змогу вивчити релігійну ситуацію в Україні та світі, дізнатись про актуальні тренди розвитку сучасного релігієзнавства. Відповідно, предмети були підібрані, аби сприяти вивченню релігійної складової соціальних, комунікативних, культурологічних та політичних процесів. Серед предметів, які вивчали студенти були такі: «Порівняльне релігієзнавство», «Християнський місіонерський рух: контекст культурних перетворень», «Юридичне забезпечення свободи совісті і віровизнання», «Сучасна релігійна філософія», та інші.

Сама програма тривала з 27.09.2021р. по 20.12.2022р.

«Ми дуже раді, — прокоментував адміністратор ХВА, — що до цієї програми долучилося чимало студентів, хоч вона проходила і в заочному режимі. Віримо, що це був гарний досвід для них і буде хороший початок цікавого шляху, де вони зможуть втілити свої знання, свій ступінь для подальшого служіння Богу і людям!»

Відгуки двох випускників магістерської програми «Релігієзнавство» та Християнської Відкритої Академії — Наталії Джордж та Павло Григораша.

Наталя Джордж:

Я навчалася на першому курсі Християнської Відкритої Академії, коли адміністратори оголосили про набір на магістерську програму в Острозькій академії. Планувався спільний проект ХВА і ОА. І те, що я потрапила на таке навчання, стало для мене справжнім чудом. По-перше, на той час мені було 47 років. У мене була бакалаврська освіта зі спеціальності «Телекомунікації», але я давно втратила кваліфікацію. По-друге, потрібно було скласти вступні іспити з англійської мови та релігієзнавства. По-третє, освіта, звісно, платна, що стало для мене теж певним викликом. Але в мене зʼявилося велике бажання вчитися. І всі перешкоди почали самі по собі відпадати. Я склала вступні іспити, а оплату розбили на частини. І ось я серед інших братів і сестер з ХВА стала студенткою. Певно через те, що я всім була, як мама, мене обрали старостою групи.

Перше враження від самої Острозької академії було чудовим: поєднання духу історії та сьогодення, гарні навчальні аудиторії, сучасне обладнання, і, найголовніше, повне сприяння академічної спільноти: від приймальної комісії, працівників кафедр, викладачів — до ректора.

Ми з групою поринули у навчання. Всі наші студенти виявилися надзвичайно старанними, відповідальними, зацікавленими у навчанні. Памʼятаючи, як в 90-х студенти часто навчалися абияк, я надзвичайно раділа за нашу групу, яка показала гарні результати. Християнський світогляд відіграє велику роль!

Перше враження від навчання було таке, що вивчення предметів відбувалося з перспективи сучасних тенденцій. Такі викладачі як Филипчук Світлана Василівна, Якуніна Катерина Ігорівна, Шаправський Сергій Анатолійович та інші викладали матеріал з урахуванням викликів сьогодення, що надзвичайно підіймало інтерес. Потрібно було багато писати есе, рефлексій, роздумів.

«Памʼятаючи, як в 90-х студенти часто навчалися абияк, я надзвичайно раділа за нашу групу, яка показала гарні результати. Християнський світогляд відіграє велику роль!»

Острозька академія володіє чудовою електронною бібліотекою, книгами якої ми мали можливість користуватися. Також допомогли в навчанні література та лекції, які ми отримували в Християнській відкритій академії.

Окремо хочеться згадати про роботу над дипломом. Моя тема звучала так: «Принципи формування світогляду дітей в епоху постмодерну: досвід протестантських церков сучасної України». Ця робота допомогла мені розібратися з витоками та сучасними процесами, які впливають на дітей, проблемами світської освіти, формуванням сімейних цінностей, стосунків держави та церкви в сфері сімʼї та дитинства, а також християнського впливу на світогляд дітей. Крім того, нашій групі було запропоновано дисципліни на вибір. ХВА запросила видатних викладачів, які читали нам обрані предмети: Ґлен Саншайн — «Реформація та західна цивілізація», «Порівняльне релігієзнавство», Чарльз Уайт —«Християнський місіонерський рух: контекст культурних перетворень», Максим Колиба — «Юридичне забезпечення свободи совісті і віровизнання».

Дякую Богу, що я змогла отримати кваліфікаційний рівень магістра «Релігієзнавства», а найголовніше безцінний досвід. Я збагатилася знаннями, подружилася з чудовими людьми. Хочу висловити окрему подяку за внесок у нашу освіту директору ХВА Ярославу Лукасіку, адміністратору Іллі Вітченко, ректору Національного університету «Острозька академія» Ігору Демидовичу Пасічнику, братам, які перекладали наші лекції з іноземними викладачами, а також всім, хто долучився до цього проекту! І від усього серця бажаю принести славу нашому Господу Ісусу Христу!

Павло Григораш

Я не довго думав чи згоджуватись мені на пропозицію вступити до Острозької академії. Я люблю набувати знання та спілкуватися з мудрими та освіченими людьми. Велику підтримку в цьому рішенні мені також дала родина. Мама давно вже з вірою називає мене «професором» та «академіком». Батько взявся оплатити моє навчання, адже перші свої два дипломи я здобув за державний кошт. Зрештою, і оспівування знання з книги Приповістей дало додатковий поштовх.

Привабила мене й можливість навчатись саме в Острозькій академії. Відчуття приналежності до глибокої освітньої традиції особливо сильно відчувалось, коли починав пояснювати родичам та друзям де саме я навчаюсь. В Острозькій академії, дійсно, традиції поєднанні з інноваціями.

«Зрештою, і оспівування знання з книги Приповістей дало додатковий поштовх».

Один з найбільших плюсів академії є гнучкість та відкритість для студентів. Це особливо важливо в ці нелегкі часи. Між викладачами, адміністрацією та студентами не відчувались високі бар‘єри, попри те, що ми часто й не бачились наживо. Моя алергія на бюрократію не викликала осуд або роздратування адміністрації (як це бувало в попередньому ВНЗ), але навпаки наші куратори йшли на зустріч і в усьому допомагали, не перекладуючи провину на студента.

Попри обмеженість заочного та водночас дистанційного навчання, наші викладачі змогли не тільки якісно донести навчальний матеріал, але й дати направлення й залучити нас до самостійних досліджень. Постійне залучення до обговорення матеріалів під час лекцій та творчі завдання давали відчуття, що викладачі, маючи більші знання та досвід, ставляться до студентів, як до рівних. Особливо зворушливими були моменти, коли ми ділилися власними враженнями та переживаннями не тільки щодо навчання, але й того, що відбувається в країні. Можна сказати, що в Острозькій академії втілено першопочаткову ідею університету, як спільноти викладачів та студентів.

Загалом можу високо оцінити якість навчання та педагогічної майстерності викладачів академії. Звичайно, величезним бонусом були лекції запрошених викладачів, від яких отримував справжнє інтелектуальне задоволення, за що окрема подяка адміністрації Християнської Відкритої Академії.

Навчання в ОА допомогло мені особисто розширити свій світогляд в питаннях релігії. Навчившись дивитись на релігію з академічної точки зору, будучи при цьому християнином, я, перш за все, зміг вийти за рамки деноменаційних та навіть конфесійних обмежень. Це допомогло побачити шляхи єднання та співпраці між християнами та євангелізації серед представників інших світоглядів. Найбільше в цьому допомогли курси «Сучасної релігійної філософії» Світлани Филипчук та лекції з «Порівняльного релігієзнавства» Ґлена Саншайна.

«Можна сказати, що в Острозькій академії втілено першопочаткову ідею університету, як спільноти викладачів та студентів».

Під час навчання я не одноразово чув всередині поклик йти в систему освіти й приносити туди такі необхідні зміни. Те, що я побачив серед більшості викладачів, і те, що я сам хочу нести студентам — це гармонійне поєднання міцної віри та високої освіченності й знання. Під час роботи над дипломом я прочитав таку фразу: віра без знання породжує фанатизм, знання без віри породжують скептицизм. Маючи тепер диплом магістра релігієзнавства буду намагатися влаштуватися викладачем в місцевий педагогічний інститут, щоб застосовувати свої знання та вміння для збудування Царства Божого в Україні.

Ще раз дякую ХВА за таку чудову можливість. Нехай Господь благословить!

Ви можете більше дізнатись про Магістерську програму з «Релігієзнавство» в Острозький Академії за цим посиланням. А про Християнську Відкриту Академію — за цим.