logo

Президент ввів санкції щодо деяких діячів УПЦ

2 грудня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні, 2 грудня, Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо деяких персон, пов’язаних з УПЦ МП. Точний перелік прізвищ офіційно ще не був представлений, проте, за даними видання «Українська Правда», під санкції потрапили скандальний намісник Києво-Печерської лаври Павло Лебідь, екснардеп Вадим Новинський і перелік священнослужителів, які співпрацюють з росіянами на окупованих територіях.

Раніше Рада нацбезпеки і оборони подала до президента пропозицію запровадити санкції, а також надала розпорядження до кабміну, який вніс до Верховної Ради законопроект про унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій.

Ще РНБО доручила протягом двох місяців здійснити перевірку легальності контролю УПЦ МП Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, духівництво якого багато разів протягом останніх років потрапляло в скандали (згадати лише історію із переховуванням на території лаври бразильського проросійського бойовика Рафаеля Лусваргі). Також Державна служба з етнополітики та свободи совісті зобов’язана провести експертизу статуту УПЦ, щоб перевірити, чи зберігається церковно-канонічний зв’язок з московською патріархією.

У травні ієрархи УПЦ ухвалили рішення про формальне від’єднання від московської патріархії, проте для повного і фактичного, і юридичного розлучення цього недостатньо. З того часу не відбулося ніяких суттєвих змін чи рішень і через півроку Служба безпеки України взялася за перевірки цієї структури. Протягом минулого тижня відбулися обшуки у храмах, монастирях та інших будівлях, якими користується УПЦ, а лише сьогодні СБУ повідомила про дясять нових обшуків у трьох областях.

У наступні місяці ймовірно ми побачимо активізацію розслідування щодо за’язку представників УПЦ із російськими спецслужбами та можливо побачимо докази тим звинуваченням, які озвучив Центр стратегічних комунікацій при Мінінформполітики (поширення через релігійну організацію російської пропаганди та підтримка і вербування агентури).

Наразі УПЦ все ще є найбільшою православною церквою в Україні, яка налічує широку мережу з понад 10 тисячами парафій. Сьогодні важко сказати, яким буде її мабутнє, але вже очевидно, що держава готова боротися із проросійським впливом, який здійснювали деякі ієрархи цієї організації. В суспільстві тривають дискусії щодо майбутнього статусу церкви, її потенційної заборони чи реорганізації. Одним з технічно найпростіших рішень для УПЦ може бути повне входження до канонічної ПЦУ, проте зважитися на це ієрархам буде непросто.