logo

Вони на волі: 215 українських захисників повернулися з полону

22 вересня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Приємною несподіванкою для всіх українців став обмін полонених, який відбувся надвечір 21 вересня. Українці домоглися звільнення 215 полонених, включно із легендарними захисниками Азовсталі.

З російського полону звільнено командира полку «Азов» Дениса Прокопенка «Редіса», його заступника Святослава Паламара «Калину», парамедика Катерину Поліщук «Пташку», вагітну Мар’яну Мамонтову (медика), та азовця Дмитра Козацького, чиї фото облетіли весь світ та привернули увагу мільйонів людей до стійкості українських захисників Азовсталі.

Командири «Азову» наразі перебувають в Туреччині, де згідно з домовленостями, вони пробудуть там до завершення війни під особистим захистом турецького президента Раджепа Ердогана. Також за сприяння і посередництва принца Саудівської Аравії вдалося повернути 10 іноземних добровольців із США, Марокко, Швеції Великобританії та Хорватії (включно з тими, хто був незаконно засуджений до страти в ОРДЛО). Зараз вони в безпеці та скоро повернуться додому.

Цей обмін став несподіванкою для багатьох, але, вочевидь, готувався багато місяців. Багаторазово надходила тривожна інформація, публікувалися інтерв’ю з полоненими, де росіяни намагалися принизити і залякати їх, проте навіть в полоні наші оборонці показали себе як справжніх воїнів і просто людей честі.

Окупанти навіть анонсували публічне судилище і страти азовців. Вони готували для них клітки в Маріуполі, але все сталося не так. Понад дві сотні військовослужбовців вже в безпеці, щоправда, повернути їх вдалося завдяки обміну на одіозного проросійського політика і державного зрадника Віктора Медведчука.

Звільнення просто легендарних українських героїв не може залишити байдужим жодного українця, проте наразі ще дуже багато наших захисників знаходяться в полоні і потребують молитви та підтримки. Тому варто продовжувати невпинно молитися за їх захист і якнайшвидший обмін ВСІХ українських полонених.