logo

Забарикадовані квартири і арешти священнослужителів: як китайський карантин посилює репресії

13 травня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Керівництво КНР запровадило найрадикальніші заходи в боротьбі з коронавірусом. Компартія оголосила політику «нульового Covid-19», яка означає надзвичайні обмеження навіть за низьких показників захворюваності. Наразі введено заборону виїжджати за межі країни, а десятки мільйон людей буквально забарикадовані у своїх оселях.

На початку травня було продовжено повне блокування Шанхаю. Це означає, що понад 25 мільйонів людей залишаться на невизначений термін закритими у своїх оселях і взагалі не матимуть можливості вийти за межі квартир навіть із засобами захисту, хоча в місті зафіксовано менше 2 тисяч випадків захворюваності. Аналогічна доля чекає і на Гонконг. Деякі міста живуть в такому режимі вже шість тижнів.

Обмеження, які впроваджує китайська влада, не мають логічного обґрунтування, а виглядають радше як перевірка покірності. Минулого тижня вищий політичний орган Комуністичної партії (Постійний комітет Політбюро) пообіцяв «рішуче боротися з будь-якими спробами спотворити, поставити під сумнів чи спростувати» її політику.

Дедалі більше китайців не схвалюють політику уряду та протестують проти тотальної ізоляції, проте поліція і спеціальні медичні працівники продовжують блокувати міста. З кожним тижнем збільшується кількість людей, які померли не від коронавірусу, а від домашнього ув’язнення (самогубства, хронічні захворювання тощо).

Таким станом справ стурбовані китайські юристи, які прямо називають надзвичайні заходи юридичною катастрофою, бо обмеження є незаконними. Юридичні асоціації публікують відкриті листи із заявами, що «заходи запобігання пандемії мають бути збалансовано із забезпеченням прав і свобод людей», проте китайські цензори їх видаляють.

Запроваджені ковідні обмеження посилюють інші системні обмеження прав людини в Китаї. Найскладніша ситуація з обмеженнями свобод залишається в Гонконзі. Репресії стають масовими і розширюються на релігійні й освітні установи міста та неурядові організації, багато з яких закрили свою діяльність у Гонконзі.

У середу, 11 травня, в Гонконзі влада заарештувала католицького єпископа Джозефа Дзена. Його звинуватили у змові з іноземними силами за підтримку протестів 2019 року та захист громадянських свобод в місті. Приводом до затримання слугував анонс спеціального богослужіння в пам’ять про події на площі Тяньаньмень, однак поминальні служба католики Гонконгу проводили щорічно з 1989 року.

Через ковідні обмеження і блокування публічного життя комуністична влада намагається посилити свою владу та використати пандемію як період політичного затишшя, коли вуличні протести неможливі. Цей час фактично є можливістю для упокорення опозиції, але разом з тим посилюється загальне невдоволення серед звичайних китайців.