logo

Судовий позов проти росії: християни України та Польщі збирають докази воєнних злочинів рф

28 березня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Від моменту повномасштабного вторгнення в Україну, російська армія вчинила велику кількість воєнних злочинів. Серед них обстріли житлових районів, бомбування лікарень, шкіл, укриттів, а також зґвалтування, порушення домовленостей «зеленого коридору», примусове виселення населення та інше. Польські юристи з Ordo Iuris у співпраці з українськими християнськими спільнотами, почала збір доказів воєнних злочинів. Ви можете долучитись!

Інститут правової культури Ordo Iuris (Польща) у співпраці з Християнською Службою Порятунку, Об’єднанням Католицьких Спільнот та іншими зацікавленими партнерами в Україні, формує мережу волонтерів, які будуть документувати свідчення очевидців воєнних злочинів з боку Російської Федерації у письмовому вигляді та відео-форматі.

Після цього Ordo Iuris ініціюватиме судові провадження у статусі Amicus curiae (друга суду) у відповідних міжнародних інстанціях. Amicus curiae означає незалежну особу або групу осіб, які допомагають суду — надають інформацію, яка стосується справи суду.

Для досягнення цілі створено портал, під назвою «Stop War Crimes» (укр. Зупини воєнні злочини), де вказано:

Вторгнення, запущене урядом Володимира Путіна, також є порушенням обов’язкової заборони агресивної війни та вдавання до війни у ​​відносинах між державами. Ці принципи були підтверджені ще в 1929 році в пакті Бріана-Келлога, який згодом послужив основою для вироку нацистським цивільним і військовим командирам Третього німецького рейху до Нюрнберзького трибуналу. Ці принципи були посилені Статутом Організації Об’єднаних Націй, який увічнює заборону агресивної війни. Півстолітній розвиток міжнародного права в цій сфері може бути зупинено, якщо сьогодні світ чітко і категорично не відреагує на порушення з боку Росії.

Організатори закликають міжнародне співтовариство на чолі з Генеральним секретарем ООН розпочати розслідування, щоб притягнути винних у воєнних злочинах до міжнародної відповідальності.

Мета проекту: перевірити доказові матеріали та зібрати їх в Архіві військових злочинів, які будуть використані під час майбутнього суду над російськими та білоруськими високопоставленими особами та військовими.

Щобільше, на порталі можна знайти Петицію на адресу ООН і Ради Європи про підтримку притягнення винних у воєнних злочинах осіб до міжнародної правової відповідальності, а також архів зі збором доказів таких злочинів.

Окрім порталу, для фіксації злочинів створено Фейсбук-сторінку проекту, куди теж можна повідомляти про вчинені агресором воєнні злочини та фіксувати відповідну доказову базу.

Які етапи проходять дані:

  1. відео-файл чи текст отримано;
  2. факт злочину підтверджено щонайменше з двох незалежних джерел;
  3. інформація передається юридичному аналітику з метою її перевірки та попередньої кваліфікації на предмет наявності у задокументованих відомостях ознак воєнного злочину;
  4. доказ потрапляє в Архів воєнних злочинів, який долучається до позову.

У разі виникнення додаткових питань і пропозицій, ви можете звернутись за електронною адресою crs.project.team@gmail.com