logo

Православні богослови різних країн засудили ідею «русского мира»

22 березня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Православні богослови різних країн засудили ідею «русского мира», яка стала ідеологічною підставою для повномасштабного вторгнення росії в Україну.

13 березня 2022 року понад п’ятисот православних богословів з різних країн світу підписали Декларацію про вчення «русского мира». В цьому богословському документі дана оцінка ідеї «русского мира», який став ідеологічною основою російської «спецоперації» в Україні. «Русский мир» назван «етнофілетичним релігійним фундаменталізмом тоталітарного характеру». При цьому, вчення про особливе місце або особливі права якогось одного народу вже було засуджено в православній церкві на Константинопольському соборі 1872 р.

«Російське вторгнення в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року, є загрозою історичної значущості для народу, який належить до православної християнської традиції. Крім того, більшу тривогу викликає те, що найвищі ієрархи Російської православної церкви відмовилися назвати вторгнення —вторгненням, замість цього обмежившись розпливчатими заявами про необхідність збереження миру в світлі «подій» та «військової операції» в Україні, підкреслюючи в той же час братські відносини українського та російського народів, які разом складають «святу Русь», покладаючи вину за агресію на ворожій «Захід», і навіть вимагаючи від своїх громад молитися словами, які за своєю суттю висловлюють підтримку військовим діям, – говориться в Декларації. – Ми заперечуємо єресь «русского мира» та ганебні дії російського уряду, який розв’язав війну проти України. Ця війна спирається на вчення, яке є огидним та не має виправдання при потуранні Російської православної церкви. Ми заперечуємо його як глибоко неправославне, нехристиянське та вороже людству, яке покликано бути «виправданим… освяченим… та омитим іменем Господа нашого Ісуса Христа та Духом Бога нашого».

Подібно до того як росія вдерлася в Україну, так і Московський Патріархат патріарха Кирила вдерся у Православну церкву (як, наприклад, це відбулося в Африці), викликаючи розділення та розбрат, які не тільки призводять до незчисленних жертв, але і ставлять під загрозу душі людей, спасіння вірних».

Богослови сподіваються, що саміт пентархії – п’яти найстаріших церков православного Сходу, який збереться у квітні цього року в Константинополі, відлучить від церкви патріарха РПЦ Кирила та засудить діяльність РПЦ як ідеолога «русского мира».

Нагадаємо, що сутність концепції полягає в існуванні так званої російської цивілізації «Свята Русь», яка складається з росії, України, Білорусі, а також російськомовної світової спільноти. Її політичним центром є Москва, духовним – Київ. «Свята Русь» має одну мову – російську; одну церкву – Російську Православну, Московський Патріархат; загального патріарха – Патріарха Московського та одного національного лідера – Путіна. Є у цивілізації і місія: розповсюдження та захист своїх культурних, моральних та духовних цінностей.

Повний текст Декларації.