logo

Російська православна церква служить, але не Богу

14 березня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

Очільник РПЦ Кирило Гундяєв благословив російську армію на вбивство українців. Під час недільної служби в храмі Христа Спасителя він подарував Серпневу ікону Божої Матері очільнику росгвардії Віктору Золотову та наголосив на прихильності російській армії. Останній пообіцяв патріарху «йти до наміченої мети в спецоперації крок за кроком».

Протягом всіх років агресивної війни росії проти України РПЦ підтримувала криваві, несправедливі й просто сатанинські дії російських окупантів. Активна стадія війни з 24 лютого не стала винятком. Навіть після засудження агресії дочірньою для російської церкви УПЦ МП та масового насилля щодо православних РПЦ стоїть на імперських позиціях кремля.

Підтримка війни з боку РПЦ — це гріх, єресь і очевидний злочин, який не має нічого спільного з християнством. Ще з часів Августина Блаженного Церква використовує принципи «справедливої війни» для оцінки конфліктів, що означає засудження безчесних методів ведення боїв, невиправданої жорстокості та несправедливої мети війни.

Згідно з цими принципами, лютнева російська агресія є безчесною, гріховною, варварською і просто дикою. Масове знищення цивільних, використання забороненої зброї, та й сам факт вторгнення в сусідню суверенну державу має безальтернативно засуджуватися кожним, хто визнає себе послідовником Христа. Та й власне воєнна ситуація свідчить не на користь кремля. На разі ми спостерігаємо наочну демонстрацію озвученого Ісусом принципу «всі, хто візьме меча, від меча і загинуть» (Матвія 26:52).

Кремлівсько-гундяєвська структура вже давно перейшла моральні Рубікони та відвернулася від базових християнських принципів, виправдовуючи і прославляючи безчинства російських терористів. Кремлівські пропагандисти роками говорили про «переслідування православних» в Україні, але нині саме їх війська руйнують десятки церков і вбивають православних вірян, які в храмах ховаються від їх «антифашизму».

Оцінка дій російських військ для кожного християнина має бути очевидною. За 19 днів війни лише духовно сліпа людина не може побачити, на чиєму ж боці правда. Саме тому в ході війни росії проти України РПЦ безупинно втрачає свій вплив і підтримку вірних за межами рф. Ця структура не склала моральний екзамен і жоден вірний християнин не зможе називати її Христовою церквою.

Вже сьогодні сателіти московського патріархату починають відколюватися, бо для всіх очевидно, що зв’язок з Кремлем є токсичним і аморальним. Російська православна церква в Амстердамі оголосила про розрив із москвою і приєднання до Вселенського Константинопольського патріархату у Стамбулі. В низці парафій УПЦ МП вже не згадують російського патріарха і загальні настрої православних парафіян різко змінилися (За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 8-9 березня, серед парафіян так званого УПЦ московського патріархату понад половину підтримують розірвання зв’язків із РПЦ). Далі буде…