В Білорусі вже тиждень голодує християнський філософ Володимир Мацкевич

10 лютого 2022 р. \ оновлено 22 лютого 2024 р.

Білоруський християнин і філософ Володимир Мацкевич вже тиждень голодує на знак протесту проти неправомірних дій влади проти незаконно затриманих громадян.

Як відомо, з 2020 року режим Лукашенка переслідує всіх, хто висловлює незгоду з диктатором. За цей час тисячі людей постраждали; за відсутності прозорого судочинства будь-яка критика чи навіть адміністрування опозиційних телеграм -каналів стало причиною реальних тюремних термінів. До переліку дисидентів потрапив і Володимир Мацкевич.

65-річний філософ був незаконно заарештований ще 4 серпня і до сьогодні режим не дав ніякої відповіді щодо його подальшого статусу. За пів року не надано жодних доказів порушення ним закону, але чоловіка продовжують незаконно утримувати за ґратами. Ця несправедливість і є причиною початку голодування Мацкевича.

Він вимагає змінити запобіжний захід з утримання під вартою на підписку про невиїзд, завершити слідчі дії та призначити дату суду. 4 лютого Мацкевич розпочав голодування і заявив про 10 днів відмови від їжі, а якщо його вимоги справедливості не будуть почуті, то відмовиться від води також. Після 4 днів голодування він також повідомив, що голодування триватиме доки не будуть помітні «конкретні дії, які щось дійсно змінюють» у його справі, а не лише «порожні слова і обіцянки».

Володимир Мацкевич – засновник та керівник Агенції гуманітарних технологій, автор книг та публікацій про політику, культуру та трансформацію освіти. Ще в 1990-х він доклав зусиль для розбудови демократії в Білорусі, є співзасновником громадянської ініціативи «Хартія’97» та разом із ще одним політв’язнем Павлом Северинцем на початку 2000-х створив «Білоруську християнську демократію».

Сьогодні білоруський режим повністю ігнорує законність, процесуальні норми і взагалі верховенство права. Самопроголошений президент спирається на військову силу та лояльність Кремля. В білоруських в’язницях досі утримуються понад тисяча політв’язнів. З 2020 року країну покинули сотні тисяч людей, які не бачать свого майбутнього з режимом Лукашенка. Посилення диктатури в Росії та Білорусі загрожує і Україні, адже обидва режими погрожують нам військовим вторгненням. Їх тандем дійсно є гіршим сценарієм для Білорусі і її громадянського суспільства. В цих умовах закликаємо всіх християн до молитви за мир і Божу підтримку політв’язнів в авторитарних країнах.