Нова кримінальна справа для просімейної депутатки

6 грудня 2020 р. \ оновлено 22 лютого 2024 р.

Рік тому ми писали про депутатку фінського парламенту Пяйві Расанен, що раніше очолювала фінських християнських демократів. Вона стала відома як фігурант кримінальної справи через цитування Біблії. У 2020-му перелік її кримінальних справ поповнився новою і знову за відстоювання християнського погляду на сім’ю та права людини.

Нова кримінальна справа пов’язана із публікацією, написаною Расанен у вересні, під назвою «Король голий: чому Прайд не захищає права людини?» В цій статті депутатка доводить, що права людини використовуються як завіса, за якою лежать проекти законів гендерного різноманіття, транс-переходу дітей, а також заміна материнства й батьківства на гендерно-нейтральне батьківство. Расанен прямо стверджує, що існує тільки дві статі, а ця заява слугує своєрідним тригером для «прогресивної спільноти». Далі слідує твердження, що тільки чоловік і жінка можуть мати дітей. Загалом пані Расанен акцентує критику не на самому явищі гомосексуалізму чи трансгендеризму, але на діяльності ЛГБТ-організацій,

Це далеко не перше звинувачення жінки в «розпалюванні ненависті». «Я чекаю рішення прокурора за трьома підозрами у кримінальному обвинуваченні, крім того, за двома клопотаннями про розслідування ситуація досі незрозуміла. Зміст усього цього пов’язаний із вченням Біблії, а отже, і з релігійною свободою», — цитує її iltalehti.

Всі обвинувачення стосуються не вчинених Пяйві гіпотетичних злочинів, а слів. Так, сьогодні можуть судити за слова і державі для цього не потрібно навіть носити статус тоталітарної. Та й які це слова? Расанен не говорила і не писала жодних закликів когось кривдити, але цитувала Біблію і висловлювала класичну християнську позицію щодо деяких соціальних процесів.

Тут варто звернути увагу і на той факт, що справи проти Расанен мають особливий медійний розголос, бо є не просто типовим провадженням, але прецедентом, свовєрідним повчанням для інших, мовляв «мовчіть, бо повторите її долю». Ця особлива увага проявляється в залученні генпрокурора, яка й розпорядилася відкрити чергову справу (бо навіть поліція не виявила в статті депутатки порушення закону). Сама Пяйві Расанен розцінює відкриття кримінальних справ як обмеження свободи віросповідання.

Переслідування незгідних з ЛГБТ-повісткою — це не теоретична загроза майбутнього, а дії, що відбуваються вже зараз. Свобода слова та віросповідання помирають, коли до справи беруться ідеологічно мотивовані противники здорового визначення сім’ї. З огляду на стрімке поширення деструктивних ідей та завоювання їх адептами все нових і нових сфер впливу, в найближчому майбутньому таких справ може бути дуже багато.