logo

28 лютого 1944 року заарештована Коррі тен Бум

28 лютого 2018 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Tenboom.org.

28 лютого 1944 року заарештована Коррі тен Бум. Причиною арешту її та усієї їхньої родини було переховування євреїв під час нацистського Голокосту.

Корнелія «Коррі» тен Бум народилася 15 квітня 1892 року у родині голландського ювеліра та годинникаря Каспера тен Бума у місті Гарлем, неподалік від Амстердаму. У віці 30 років Коррі, як і її батько, отримала ліцензію годинникаря та стала першою жінкою у Нідерландах, яка професійно займалася цією справою.

Родина тен Бумів були щирими християнами (сповідували кальвінізм). Коррі працювала з батьком, а також проводила молодіжний клуб для дівчат-підлітків, де давала їм релігійні настанови, вчила мистецтву та іншим вмінням. Уся її родина присвятила себе для служіння нужденним людям, надаючи їжу, притулок та фінанси тим, хто цього потребував.

У травні 1940 року нацисти захопили Нідерланди. Майже одразу було заборонене проведення молодіжного клубу. Сім’я тен Бумів, зокрема Коррі та її сестра Бетсі, почали надавати у себе вдома притулок для євреїв та інших людей, яких переслідувало Гестапо, незважаючи на те, що їх будинок знаходився за півкварталу від поліцейського відділу. Того часу їжа була у дефіциті – для неєвреїв видавалися продовольчі картки, за які можна було отримати талони на їжу. У таких умовах Коррі не могла прогодувати усіх тих людей, які перебували у неї вдома. Проте одного разу добро, яке вони колись зробили одній родині, повернулося до них. У цієї родини була донька з обмеженими можливостями, а їхній батько був службовцем, який видавав продовольчі картки. Коррі звернулася до нього і він запитав, скільки карток їй потрібно. Вона пише про це у своїй книзі «Сховище»: «Я відкрила рота, щоб сказати «п’ять», але замість цього я неочікувано сказала «сто». Цей чоловік дав їй цю кількість, так що вона змогла дати продовольчу картку усім євреям, які їй траплялися.

Голландський спротив дізнався про діяльність сестер тен Бум та прислав до них архітектора, який побудував у них вдома таємну кімнату, яка була суміжною з кімнатою Коррі і призначалася для переховування людей.

Проте 28 лютого 1944 року голландський інформатор Ян Фогель видав нацистам свідчення про сховище у будинку Коррі і цього ж дня вона та уся їхня родина були заарештовані. Вони були доставлені до в’язниці Схевенінген, коли нацисти знайшли у будинку матеріали Голландського спротиву та додаткові продовольчі картки. Проте шістьох людей, які тоді переховувалися у Коррі вдома, серед яких були і євреї, і представники спротиву, не знайшли – пізніше вона отримає листа: «Усі твої годинники збережені» (що означало, що ті, кого вона переховувала, змогли врятуватися).

Лише через три місяці відбулося перше слухання її справи. Жінка розповідала про свою роботу з людьми, які мали обмежені розумові можливості, хоча нацисти таких вбивали. Вона свідчила про те, що чинила правильно, бо в очах Божих такі люди могли бути більш вартісні, ніж «годинникар чи лейтенант».

У кінцевому рахунку Коррі та Бетсі були доставлені до концентраційного табору Равенсбюрк, де вони проводили служіння, використовуючи Біблію, яку змогли пронести з собою до табору. Ще перебуваючи у таборі, сестри почали обговорювати плани щодо місця для відновлення людей, які постраждали від війни. Проте здоров’я Бетсі продовжувало погіршуватися і 16 грудня 1944 року вона померла. Через 15 днів Коррі була звільнена, як вона потім дізналася, у результаті бюрократичної помилки, адже тижнем по тому усі жінки її віку були відправлені до газової камери.

Повернувшись після війни до Нідерландів, вона відкрила реабілітаційний центр для допомоги людям, які вижили після концентраційного табору, а також безробітним голландцям, які до цього співпрацювали з нацистами. У 1946 році вона відвідала Німеччину, де зустрілася і пробачила двох колишніх співробітників Равенсбрюку.

У 1971 році була видана її автобіографічна книга-бестселлер «Сховище», на основі якої була здійснена однойменна екранізація 1975 року. У 1977 році, у 85-річному віці, Коррі емігрувала до Каліфорнії. На свій 91-й день народження, 15 квітня 1983 року, вона залишила цей світ. Славетне життя Коррі тен Бум вшановують по всьому світу: Ізраїль зарахував її до Праведників народів світу, королева Нідерландів присвоїла їй лицарський титул, у Гарлемі діє музей «Тен Бум» на часть Коррі та її родини, а також на її честь у Нью-Йорку названий жіночий будинок при Королівському коледжі.