logo

Сьогодні День волонтера!

5 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Щороку 5 грудня відзначається всесвітній День волонтера. Українські волонтери – це втілення справжньої сили і жертовності в служінні Батьківщині. Українці здавна славилися талантом формувати горизонтальну співпрацю і це вміння особливо важливе під час війни. Волонтери стали символом громадського залучення у війну, містком між Збройними Силами та цивільними, які хочуть підтримати армію.

Вони збирають, формують, відвозять і навіть віддають останнє заради тих, хто потребує допомоги найбільше. Ще з 2014 року волонтери турбувалися про матеріальне забезпечення армії (з того часу ситуація стала значно кращою, проте їх допомога досі актуальна). Волонтерами стають як чоловіки, так і жінки, як українці, так і іноземці; загалом всі, хто має велике серце та вміння організувати допомогу фронту.

З початком повномасштабного російського вторгнення волонтерство стало досить масовим явищем і відкритість суспільства до щедрості відзначила британська організація Charities Aid Foundation (CAF). Цього року Україна посіла друге місце в Світовому індексі благодійності (World Giving Index), поступившись тільки Індонезії. Це вказує на залученість до благодійності широких верств населення.

Також дослідження показує, що люди, які є релігійними, мають вищий індекс благодійності. Біблія вчить послідовників Христа бути милосердними, щедрими й готовими до благодійності: «Ви повинні допомагати слабким і при цьому пам’ятати слова Господа Ісуса, адже він сам сказав: “Більше щастя в тому, щоб давати, аніж брати”» (Дії святих Апостолів 20:35).

Більшість церков стали центрами гуманітарної допомоги, а деякі — волонтерськими хабами. Вони об’єднали свої зусилля в масштабних волонтерських ініціативах для надання допомоги потерпілим та забезпечення необхідними ресурсами. Як минулого року, так і сьогодні церкви продовжують направляти гуманітарні вантажі як для військових, так і для цивільних у прифронтових регіонах.

У День Волонтера вшановуємо тих, хто для здійснення благодійності ризикував собою і навіть віддав життя в процесі постачання необхідних ресурсів для війська. Лише сьогодні, саме в День волонтера, під час обстрілу Херсону загинув український волонтер Руслан Анісенко. Вічна пам’ять тим, хто присвятив своє життя служінню і допомозі іншим.

Також пам’ятаймо, що кожен з нас можу долучитися до благодійного проекту або закриття чергового збору на безпілотники чи автомобілі задля наближення нашої перемоги!