logo

Сьогодні перша річниця звільнення Херсону

11 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

11 листопада рівно рік тому Збройні Сили України звільнили Херсон та все Правобережжя, відтіснивши російських загарбників на лівий берег Дніпра. Деокупація обласного центру була блискавичною, проте їй передували місяці нищення інфраструктури та шляхів постачання окупантів.

Вісім місяців в окупації херсонці чекали звільнення. За цей час вони зазнали репресій, проукраїнських активістів викрадали, катували і вбивали. Якщо перші тижні окупації супроводжувалися протестними мітингами і містяни виходили з українськими прапорами, то пізніше окупація перетворилася в затяжне очікування, яке, на щастя, завершилося 11 листопада.

Напередодні українські війська увійшли у Снігурівку, далі у вже легендарну Чорнобаївку, а вранці 11 листопада ЗСУ вже були у Херсоні. Містяни зустрічали їх великими святкуваннями та розпочали якнайшвидше знищення всіх символів російської окупації: банерів, пропагандистських білбордів, меморіальних дощок на честь росіян тощо.

Деокупація Правобережжя відкрила численні факти російських злочинів. У Снігурівці й Херсоні українські військові з СБУ знайшли катівні та місця утримання репресованих. Відразу після окупації росіяни розшукували і викрадали представників місцевого самоврядування, ветеранів АТО, проукраїнських активістів, священників ПЦУ та інших нелояльних до росії церков. За даними ГУР, станом на кінець квітня у в херсонському ізоляторі тимчасового утримання перебувало близько 300 активістів і ветеранів.

Бойові дії на Херсонщині призвели до великих руйнувань та економічних втрат. Сільськогосподарський край втратив багато ферм, а родючі південні чорноземи залишаються частково заміновані. Донині мешканці частини сіл правого берега Херсонщини не мають постійного доступу до медичних послуг, стабільного інтернету, часті перебої з газом та енергопостачанням. Регіон все ще потребує великих зусиль для відновлення, але первинна потреба — це безпека.

Херсон і звільнені населені пункти систематично піддаються обстрілам, а близька відстань до контрольованої ворогом території не дає можливості вчасно заховатися в укриття. За рік після деокупації від російських обстрілів загинули 197 людей і ще 800 були поранені. Внаслідок постійних обстрілів та перебоїв з електропостачанням частина мешканців виїхали з Херсону і наразі там проживає до 100 тисяч людей.

Збройні сили України намагаються і далі відтісняти ворога та закріплюватися на лівому березі. Від їх успіху залежить і безпека Херсону, і подальша деокупація Півдня України. Молімося за них і долучаймося матеріально до підтримки наших воїнів!