logo

ВРЦіРО засудила ініціативу легалізувати порнографію

3 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій виступила проти законопроекту № 9623 про легалізацію порноіндустрії в Україні, який ініціював народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк. Представники церков і релігійних організацій вимагають відкликати або відхилити проекту закону, адже він несе шкоду моральності та здоров’ю Українського суспільства.

Члени ВРЦіРО особливо засуджують маніпуляції авторів законопроекту щодо теоретичної користі від легалізації порноіндустрії для армії. У пояснювальній записці депутати посилаються на економічну доцільність своїх ініціатив, бо платформи, де жінки продають «контент для дорослих», буцімто є вигідними для українського бюджету.

«Спекуляції на війні та готовність сприймати жінок як товар свідчить про моральну ницість авторів цього законопроєкту, які готові лобіювати шкідливі нездорові ініціативи та втягувати жінок у секс-індустрію заради надприбутків від цього аморального бізнесу», — заявили члени Ради Церков.

У законопроекті № 9623 пропонується змінити статтю 301 КК, вилучити норму про відповідальність за ввезення та виготовлення порнографічної продукції. Разом з цим, статтю 302 КК взагалі пропонують вилучити, тобто декриміналізувати створення або утримання місць розпусти. Зміни торкнуться і Закону «Про захист суспільної моралі» для лібералізації визначення порнографії.

У публічному просторі ідея узаконити порнографію стала активніше звучати з минулого літа. Тоді петиція на підтримку легалізації еротики набрала 25 тисяч голосів.Такі прихильники цієї ідеї як Офіс ефективного реагування (BRDO) лобіюють інтереси великих майданчиків публікації непристойного контенту та збирають довкола себе активістів, які системно проштовхують антисімейні ініціативи.

Прихильне ставлення до порнографії деяких народних обранців викликає занепокоєння і є черговим сигналом моральної деградації українського порядку денного. Протягом року ми стали свідками низки шкідливих ініціатив, які націлені на нормалізацію розтління української нації (ратифікація Стамбульської конвенції, легалізація канабісу, пропозиція легалізувати одностатеві партнерства). Всі вони були підтримані депутатами партії «Голос».

Аморальні ініціативи законотворців уже сформувати певний тренд України воєнного стану. В період заборони протестів і вуличних акцій зростає віроломність народних обранців. Законопроекти, які ще кілька років тому викликали б жваві дискусії, відносно легко знаходять підтримку у Верховній Раді (особливо в умовах тиску з боку партнерів). Чи не кожна така суперечлива ініціатива містить спекуляції на війні, хоча абсолютно не сприяє обороноздатності. Це однозначно негативна тенденція, яка матиме наслідки для морального стану народу, так і для демократії в Україні.