logo

Чорнобаївка, генератор та Джонсонюк: що цікавило українців в 2022 році?

31 грудня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

«24 лютого» — вже ніколи не буде для українців просто датою. Це сукупність спогадів, як страшних, так і обнадійливих; це сукупність емоцій люті, страху та віри; це саморефлексії про те ким я був «до» і ким я є «після» 24 лютого. Весь цей рік українці, в пошуку інформації та точних новин, шукали цікаві їм теми в медіа та Інтернеті. І хоча Гугл не є досконалим збирачем інформації, тренди 2022 року частково демонструють яким був цей рік для України.

Якими були найпопулярніші запити українців? Хто є персоною року? Далі в статті.

Найпопулярніші запити українців цього року відображають реалії воєнного стану та потребу в інформації, яка може стати рятівною. Перші топ-запити це: карта повітряних тривог, новини України, єДопомога та карта України. Інформація за цими запитами допомагала українцям хоча б частково зорієнтуватись в обставинах часу та знати як планувати власні дії, аби зберегти себе та сім’ю. Далі особистості: Жириновський (у зв’язку з його смертю), Арестович та путін. Цікаво, що Арестовича українці гуглити частіше, ніж президента країни-агресора. Це може бути пов’язано, як з роллю своєрідного «ІПСО» Арестовича в перші тижні війни, так і тим, що його ім’я було відносно новим для більшості українців. Серед інших запитів: Холостяк 2022 (продубльований українською), Байрактар та… Гостомель.

Персонами року, відповідно до великої кількості запитів, були як українці, так і ключові особистості російської політики (або проросійських поглядів). Серед українців: Валерій Залужний, Віталій Кім, Привид Києва та Олексій Арестович. В умовах воєнного стану, українці найбільше цікавились людьми, які були так чи інакше долучені до захисту України, або могли пояснити поточні події. Серед російських (і проросійських) осіб, українців цікавили: володимир путін, Віктор Медведчук, Оксана Марченко, Юрій Подоляка (проросійський медійник). Серед іноземців це: Ненсі Пелосі та Борис Джонсон («Джонсонюк»).

Щодо української географії, то запити користувачів відображають деякі ключові події війни. Серед найбільших запитів: Гостомель, Буча та Маріуполь — одні з найтрагічніших подій перших місяців повномасштабного втогнення. Далі: Чорнобаївка, Кременчуг та Балаклія. І останні чотири з найбільш «загуглених» це: Херсон, острів Зміїний, Миколаїв та Славутич. Те, що саме ці 10 назв увійшли в топ-запитів не відображає повної реальності війни і ні в якому разі не применшує важливості інших місць, де точились бої, або відбувались важливі події (Бахмут, Попасна, Оленівка та інші!). Це лише показує, що в певні етапи війни, за певного емоційного стану, українці цікавились саме цими подіями. Цілком можливо, що в якийсь момент частина українців перестала шукати інформацію по ключивим напрямах боїв лише тому, що знайшла для себе хороші джерела регулярної актуальної інформації (певні медіа та Телеграм-канали).

Повномасштабне вторгнення принесло з собою хвилю нових слів. І тому багато українців гуглило питання: Що таке…? Серед топ-запитів українці хотіли дізнатись, що є: Swift, Ленд ліз, надзвичайний стан, воєнний стан та НАТО. Дехто гуглив Байрактар, дефолт, загальну мобілізацію та блекаут. А дехто, навіть питав в Гугла, що таке «паляниця» (що викликає кілька незручних питань).

А що купували українці в 2022 році? Покупками року є предмети, які як пов’язані з базовим комфортом українців після обстрілів інфраструктури, так і засобами допомоги ЗСУ та… іншими топовими предметами. Серед купівель на допомогу армії, найбільше українці шукали, де можна купити бронежилет. Серед предметів базових потреб: свічки, генератор, сіль, павербанк, інвертоп, калій йодид. Також, в пошуку були Starlink, книги та… марка «русский корабль».

Подібні запити є цікавими з точки зору огляду потреб українців в 2022 році. Особливо, інформаційних потреб на питання: що, зрештою, відбувається в моїй країні і що я можу у зв’язку з цим зробити? І Гугл допомагає зробити деякі поверхневі висновки. Проте ця пошукова система не є досконалим способом про це дізнатись, адже поява якісних медіа, що висвітлюють події війни, емоційна втома українців від страшних новин та інші фактори виплинули на кількість запитів на певні теми.

Однозначний висновок, який можемо зробити з бодай поверхневого огляду запитів українців в цьому році, це те, що люди стали набагато обізнанішими в темі війни, базових способів виживання та деяких нюансів міжнародної політики. Інформація про ці запити може допомогти українській Церкві та християнам-волонтерам, капеланам, допомагати далі українцям з урахуванням цих потреб. А християнські медіа, своєю чергою, можуть частіше висвітлювати події війни, або пояснювати певні суспільні явища — через призму Біблії.