logo

Як бути людьми істини у світі фальшивих новин

19 серпня 2017 р. \ оновлено 22 лютого

Фейкові новини — це одна з найактуальніших тем у нашій культурі. Коли одна з топових новин на USA Today розповідає про те, що у когось виглядає спідня білизна, ми розуміємо як низько впали медіа. Але фейкові новини — це не лише проблема медіа-індустрії чи сучасної культури. Це виклик, який безпосередньо стосується християн, адже ми живемо у світі, який має альтернативний погляд на правду ще з часів Едемського саду.

Зростаюча проблема неправдивих новин надає пасторам та церковним лідерам чудову можливість вчити та закликати християн бути більш розважливими по відношенню до інформації, яку вони споживають. Ми маємо допомогти людям мислити більш критично про світ, у якому вони живуть.

Зростаюча проблема неправдивих новин надає пасторам та церковним лідерам чудову можливість вчити та закликати християн бути більш розважливими по відношенню до інформації, яку вони споживають. Ми маємо допомогти людям мислити більш критично про світ, у якому вони живуть.

Не все є правдою тільки через те, що воно задовольняє наші вподобання. Не все є неправдою тільки через те, що воно не задовольняє наші вподобання. Як християни, ми віримо в надприродні речі , але це радикальним чином відрізняється від віри в брехню. Нам потрібно пам’ятати, що те, що ми називаємо «доброю новиною» (що Бог став плоттю, народився від діви, прожив безгрішне життя, помер, воскрес із мертвих), світ називає «фейковою (неправдивою) новиною». Той факт, що нас знають як «віруючих», говорить нам про те, наскільки наша ідентичність пов’язана з прийняттям таких речей, які інші люди не приймають. Наша вічність залежить від нашої віри. Але вірити потрібно відповідально.

Що ми маємо робити у зростаючому потоці фальшивих новин, щоб не стати частиною цієї руйнівної повені, яка змиває за собою порядність в нашій культурі? Як можемо жити згідно із закликом апостола Павла у Посланні до филип’ян 4:8?

Наостанку, браття, що тільки правдиве, що тільки чесне, що тільки праведне, що тільки чисте, що тільки любе, що тільки гідне хвали, коли яка чеснота, коли яка похвала, думайте про це!

Ось декілька речей, які може робити кожен з нас:

Ніколи не діліться інформацією, яку ви не можете перевірити

Інтернет – це двосторонній меч. Правдива і неправдива інформація дуже тісно переплетена. Тож, критично мисліть і перевіряйте факти. Не поширюйте інформацію, яку можна знайти тільки на сайтах з сумнівною репутацією. Якщо маєте сумнів у достовірності новини, то зверніться до провідних видань, які турбуються про свою репутацію і не стануть поширювати чутки.

Не поширюйте інформацію, яку можна знайти тільки на сайтах з сумнівною репутацією

Наприклад, якщо ви читаєте про те, що пастор був заарештований за проповідь проти одностатевих шлюбів, на сайті типу RightWingPatrioticAntiHillaryNews.info, то не тисніть кнопку «Поділитися», поки не перевірите це у провідних виданнях. Якщо ця подія справді відбулася, то про це напишуть на FOX News, CNN, ABC і т.д. Якщо ці інтернет-видання про це не писали, значить, скоріш за все, цього не було. Ми не зможемо жалітися на фейкові новини, якщо самі будемо провідниками таких новин.

Переконайтеся в тому, що інформацію, якою ви ділитеся,не є наклепом на людей

Не діліться історією, якщо вона далека від правди. Якщо щось виглядає занадто необґрунтованим, то скоріше всього воно таким і є. Не добре, поширювати про людину чутки, наклеп, лити бруд.

Не діліться історією, якщо вона далека від правди

Ісус наказав нам чинити з іншими так, як би ми хотіли, щоб вони чинили нам. Я не хочу, щоб про мене говорили речі, які не мають жодного відношення до реальності. Тому мені не слід розповідати подібні речі про інших. Під час президентської кампанії 2016 року Бет Мур виступила з приводу сумнозвісного запису, де Дональд Трамп принижує гідність жінок. Після цього видання Breitbart стверджувало, що Мур підтримує Хіларі Клінтон. Але це було далеким від правди. Ми можемо з повагою говорити про наші відмінності, не роблячи різких безпідставних заяв. В іншому випадку, ми нічим не кращі жовтої преси.

Бережіть свою честь

Ми — люди правди. Коли люди правди беруть участь в обміні неправдивою інформацією, ми не лише завдаємо шкоди іншим, але шкодимо нашій особистій репутації та свідоцтву про Христа. Наша легковірність, шкодить цілій групі людей, яких називають «віруючими». Фактично, християни виглядають не зовсім розумними, поширюючи дешеві фейкові сенсації.

Християни виглядають не зовсім розумними, поширюючи дешеві фейкові сенсації

Ми віримо і поширюємо достовірне Євангеліє. Нам не потрібно кидати тінь на істину розповсюджуючи обурливі фальшиві новини про політичного кандидата, якого ми не любимо. Це просто створює ще одну перепону між грішником і Спасителем. Ми повинні бути людьми, які розповідають світу про те, що істина робить нас вільними. Як ми можемо бути успішними в тому, щоб пропонувати людям свободу через істину, коли наші сторінки у соціальних мережах всіяні фейковими історіями? Інформація, яку ви поширюєте є індикатором вашої духовності. Будьте обережні з цим.

Просіть вибачення, якщо ви стали частиною проблемної ситуації

Якщо те, чим ви поділилися в соціальній мережі, потім виявилося неправдою чи фальшивою новиною, попросіть вибачення за те, що стали частиною обману. Не виправдовуйте свою легковірність, говорячи «Що ж, це могло бути правдою» чи «Такі речі трапляються». Візьміть відповідальність за свою необачність. Це знову повертає нас до питання честі. Бути людьми правди означає прибирати там, де ми насмітили. Вибачення допоможе наступного разу бути розсудливішим.

Якщо те, чим ви поділилися в соціальній мережі, потім виявилося неправдою чи фальшивою новиною, попросіть вибачення за те, що стали частиною обману

Мені не подобається говорити, що я був неправий. Це незручно. Тому, визнання власної неправоти, застереже від повторення схожої помилки в майбутньому. Цей вчинок, засвідчить людям, що для тебе істина важливіша за сенсацію. Відповідальна поведінка стане хорошим особистим свідоцтвом.

Пастори та лідери під час проповіді можуть доносити до людей це послання. Біблія багато говорить про брехню, правду, плітки, чесність, розбірливість та прояви зла. Проповідуйте про цінність істини у житті віруючого. Ці теми також можуть бути розглянуті більш детально в невеликих групах.

Як нам не потрапити у пастку фальшивих новин?

По-перше, почніть користуватися здоровим глуздом, який Бог дав нам.

По-друге, використовуйте розсудливість і проникливість, яка приходить з Духом істини.

І наостанок, задайте самі собі деякі перевірочні запитання. Чи має ця новина якесь значення? Чи є заголовок статті настільки сенсаційним, що він заслуговує бути розміщений на сторінках «жовтого» видання? Чи є це твердження обґрунтованим, чи воно лише здається таким, аби задовольнити моє негативне ставлення до людини, про яку йдеться в історії?

Я зазвичай отримую новини з декількох джерел. Це не означає, що всі вони говорять однаково про одні й ті самі події, або що я вірю у все, що вони кажуть. Але якщо новина є правдивою, то вона скоріш за все з’явиться у декількох провідних видання, які я читаю.

І на кінець, пам’ятайте, що ми слідуємо за Тим, хто назвав Себе Істиною. Він сказав Пилатові, що Він прийшов, щоб свідчити про істину. Тоді Пилат запитав: «Що є істина?» Це запитання актуальне для нашого часу. Тому Істину у нашому житті не слід перемішувати фальшивими посиланнями.

Ед Стетцер — завідуючий заслуженою кафедрою Біллі Грема «Церква, місія та євангелизм» у Вітенському коледжі, виконуючий директор Центру Біллі Грема, видає матеріали про церковне лідерство через Mission Group.

Джерело: Christianity Today. Переклад: Ілля Вітченко.