logo

«Всім, хто живий»: криваве свавілля російських солдат в Маріуполі

11 березня 2022 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Маріуполь, 26 лютого 2022 року – житловий будинок, який постраждав внаслідок обстрілів. REUTERS/Миколай Рябченко.

«Добрий ранок всім, хто живий…» — з цих слів почав свій відеоблог служитель Геннадій Мохненко, який залишився з командою допомагати в Маріуполі. Його слова відображають реальний стан речей, адже через несамовиту агресію росії, Маріуполь став містом виживання.

Події останніх днів в Маріуполі жахають своєю жорстокістю. Російські снаряди безупинно гатять по місту, кожні півгодини. За 12 діб блокади міста, за попередніми даними, російські війська вбили 1582 мирних жителів. Ще понад 200 тисяч маріупольців вже тиждень живуть в підвалах, без електрики, світла, води. Через те, що окупанти обстрілюють дороги, до людей не доїжджає така необхідна допомога: ліки, їжа та вода. А обіцяна тиша, аби жителі могли евакуюватись, виявилась ще однією брехнею. Евакуацію довелось скасувати. Втративши свій дім, частина містян живе в церквах. Ще 86 громадян Туреччини, з них 34 дитини, ховаються в укритті на території мечеті.

Скільки б не тривала ця війна, Маріуполь назавжди залишиться свідком російської жорстокості.

Пожежа в житловому районі Маріуполя після обстрілу росією, 3 березня 2022 року, Twitter @AyBurlachenko через REUTERS.

На цьому список злочинів окупантів не припинився. Відомо, що вони захопили пастора Михайла Рєзнікова та батька десятьох дітей Андрія Фоменка, які поїхали за продуктами для церкви. А внаслідок скидання бомб загинуло п’ятеро християн: Сергій Савельєв, Рома Савельєв, Микола Семикін та ще двоє. Вже не кажучи про всіх тих постраждалих, чиї імена ще не стали публічними. Прохання за друзів та родичів, які перебувають в Маріуполі, захлинули церковні молитовні чати:

«Друзі, дуже прошу молитовної підтримки за [ім’я приховане] і за Маріуполь, – пише християнин В. про друга, в чат своєї церкви, – Щойно з ним поговорив. Він поки живий, слава Богу. Там їхній будинок знесло, дачу другий поверх знесло. Закидують по всім і по всьому. Сусіди лежать мертвими. Просив писати і просити про зелений коридор для Маріуполя в тому числі англійською мовою там жахіття повне…»

Попри ці обставини, християни Маріуполя продовжують служити людям. Вони усвідомлюють смертельний ризик свого перебування в місті та пересування ним. Проте глибоке переконання в тому, що Церква повинна активно допомагати в час кризи, штовхає їх до героїчних вчинків.

За кермом служитель Геннадій Мохненко, за ним — жінка, яка з посмішкою полегшення обіймає дитину. Це одне з відео, яке пастор публікує на своїй сторінці Фейсбук, аби інформувати аудиторію про стан речей в його місті.

«Вагітна жінка, якій народжувати через три дні, – пише він, – з півторарічним малюком на руках… Вивозимо під гуркіт російських градів… Наша капеланська команда збилася з рахунку, але вже понад 700 людей вивезено нами з екстремально небезпечних місць».

Також церква пастора Михайла Рєзнікова, який сам наразі перебуває в окупантів, дала прихисток близько 250 людям, які втратили внаслідок обстрілів своє житло. Вже не кажучи про інші общини міста, які намагаються з усіх сил бути світлом людям, навіть в умовах суцільної пітьми.

Людину виносять зі знищеної російськими снарялами Маріупольської дитячої лікарні, REUTERS. Українські військові.

Маріуполь зараз, як ніколи, потребує всебічної допомоги українців. Йдеться і про бій за територію від пазурів окупантів, і гуманітарну допомогу, і прихисток тим хто втік, і молитви, і інформаційний супровід, аби боротись з російськими фейками, якими наповнений інфопростір.

Маріуполь — це Україна. Це земля, де російський загарбник зараз намагається вчинити геноцид українців. Це місто, яке потребує посилених молитов та допомоги.

Скільки б не тривала ця війна, Маріуполь назавжди залишиться свідком російської жорстокості. На будь-який аргумент ворога, що він не вчиняв злочини проти українців, відповідь коротка — «Маріуполь». Якщо хтось коли-небудь знову згадає міф про «братські народи», відповідь буде коротка — «Маріуполь». На суді людському та земному проти диктатора росії, звучатиме поміж інших злочинів — «Маріуполь».

Стоїмо в проломі за нашу землю! За Маріуполь! За Україну!

Аби підтримати служіння Геннадія Мохненка, є такі реквізити:

  • Приват Банк 5218 5757 0086 1956
  • Монобанк 5375 4114 0522 4788
  • Або можна надіслати пожертвування на рахунок МБФ «Пілігрим». Реквізити Ви можете дізнатись у бухгалтера тел. +380679069758 (Тетяна)