logo

ЧЕРЕЗ КОРОНАВІРУС ХРИСТИЯНИ ЩЕ БІЛЬШЕ ЗАЗНАЮТЬ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ В ПАКИСТАНІ ТА ІНШИХ КРАЇНАХ

9 квітня 2020 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Associated Press: Люди сидять на відстані, щоб отримати харчові пакети, допомогу від держави під час карантину. Карачі, Пакистан, 27 березня 2020 року. Fareed Khan.

В той час як в західних країнах люди об’єднуються під час пандемії коронавірусу, є країни з іншою реальністю. В мусульманському Пакистані, де християни є меншиною, коронавірус сприяв ще більшим утискам.

З моменту початку карантину, влада країни відмовилась допомагати меншинам, серед яких християни, індуїсти, сикхи, та інші. Допомогу від держави отримують лише мусульмани. Християни опинились в небезпеці, оскільки під час карантину вони не можуть працювати, а через низькі зарплати вони не змогли відкласти збереження. Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, то ці сім’ї вмиратимуть від голоду.

В місті Карачі люди щодня збираються біля місць роздачі їжі та супермаркетів, проте лише мусульмани отримують харчовий пайок. Якщо християни не постраждають від коронавірусу, то є ризик погіршення здоров’я та смерті від голоду.

Зі слів місцевих жителів, деякі організації продовжують їм допомогами. Проте ця допомога обмежена карантинним режимом. Надія є на світову спільноту, яка зможе натиснути на владу країни та закликати не дискримінувати інші релігії.

Але звідки в мусульманському Пакистані — християнство?

Християни зазнають переслідувань в країні в багатьох сферах. Вони не можуть йти в політику, займати високі посади, або мати престижні роботи. Їм дають ті роботи, якими мусульмани нехтують. На церкви до 10 разів в день відбуваються напади та теракти. Християн вбивають регулярно і влада це замовчує. Наприклад, 2019 році один працедавець вбив християнина, бо той посмів зробити роботу для когось іншого. А під час коронавірусу, пастора, який молився, аби пандемія припинилась, заарештували і зараз йому загрожує до 6 місяців ув’язнення.

Як українці можуть допомогти пакистанцям?

  • Підтримати тих пакистанців, які шукають притулок від гонінь в Україні. – Збирати правдиву інформацію про режим в країні та поширювати в межах своїх соціальних кіл. – Молитись за те, аби в країні припинились гоніння на християн та інші меншини. Щоб біженці могли повернутись додому в безпечну країну. – Молитись за владу країни та справедливі закони. – Молитись за християн, щоб ті мали їжу, медикаменти та все необхідне для життя.

Коронавірус не зупинив гоніння на християн, а навіть погіршив їх стан, і Пакистан — не виняток. В Нігерії під час карантину терористична організація Боко Харам напала на селище Кірчінга. Вони приїхали серед ночі на мотоциклах і озброєні пройшлися будинками, забираючи препарати, їжу, гігієнічні засоби. Вони спалили багато будинків та розстріляли жителів селища, які намагались чинити опір, або просто були на вулиці. А в Китаї 7 квітня зник католицький священик, який відмовився стати членом комуністичної католицької церкви та привести туди інших.

Тому, в той час як мирна Україна конституційно забезпечує свободу віросповідання, християни інших країн потребують нашої підтримки та молитов.