logo

ЧИ МОЖНА ВІДСВЯТКУВАТИ ПАСХУ, СИДЯЧИ ВДОМА?

29 березня 2020 р. \ оновлено 22 лютого

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про продовження карантинних заходів до 24 квітня, а це означає, що обмеження у проведенні масових заходів поширюється і на час святкування Великодня, який за православним календарем припадає цього року на 19 квітня.

У голові постає тривожне запитання: «Невже цього року Пасха відміняється?!» Так, ми не зможемо відсвяткувати Великий День у традиційному для нас форматі з походом до храму (чи, якщо хочете, молитовного будинку) та святковою і євангелізаційною програмою у вигляді віршів, пісень та вистав, але це не означає, що ми не зможемо провести цей час по-особливому.

Пропонуємо кілька думок про Пасху, які можуть надихнути зустріти Великдень цього року з максимальною користю:

(Вихід 12:1-13).

(Вихід 12:26, 27).

Також Великдень на карантині може стати гарним приводом для творчості: урізноманітніть свій сімейний молитовний час, додавши певної святковості – заспівайте пасхальних пісень, підготуйте вірші, нехай діти (і, можливо, дорослі) підготують якісь тематичні малюнки та поробки. Іншими словами, спробуйте максимально зробити цей день урочистим, щоб кожен, хто буде поряд з Вами, зміг відчути особливу Божу любов, тріумф якої ми святкуємо на Великдень.

(Івана 20:19).

«Христос Воскрес!».

Головна ідея у тому, щоб показати, що Церква Ісуса Христа ніколи не була прив’язана до культових споруд чи великих зібрань. Ми можемо радіти і святкувати, незважаючи на те, що змушені обмежити своє переміщення. У цьому є наша сила – що наша віра та радість не залежать від обставин. Можливо, саме це допоможе нам торкнутися тих людей, які так сильно потребують такої віри та радості у своєму житті, хоча до цього вони були закриті для Євангелії.

Ну і зрештою, ідея сидіння вдома у неділю повертає нас до поняття шабату, дня спокою, який присвячений Господу. Грандіозні свята у наших церквах, великі пасхальні євангелізації – це чудово і, дай Бог, ми до цього повернемося. Але цього року ми маємо можливість скористатися ізоляцією, щоб у мирі та спокої міркувати над Божим планом спасіння, над Його любов’ю до нас, тріумфом Ісуса Христа над смертю та Його обіцянкою повернутися знову. Нехай час Великодня цього року пройде з максимальною користю для збудування Вашої віри та віри Ваших близьких.

До Пасхи ще кілька тижнів, тому є ще час подумати, як Ви хочете відсвяткувати її. Поставтеся відповідально до цього планування, адже Кабмін обмежив масові заходи, а для Євангелії нема обмежень! (2 до Тимофія 2:9)

Христос Воскрес!