logo

2022 рік: Україна вистояла і переможе

31 грудня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

За кілька годин ми ступимо в новий 2023 рік. Ще не відомо, яким він буде і що принесе. Озираючись на попередній, можна точно сказати, що не бачила Україна ще такої згуртованості і відчайдушності всього народу в боротьбі за свободу.

Було непросто, так часто відчай і тривога супроводжували нас в боротьбі, але, без сумніву, Господь любить Україну і до цього дня Він нас провів. Пропонуємо згадати основні віхи року, що минає, і помолитися за великі позитивні зміни в найближчому майбутньому.

Січень

2022 рік Україна зустріла в напрузі. Російські війська вже стояли на наших східних та північних кордонах, іноземні посольства одне за одним евакуйовували своїх працівників. Українці все ще сподівалися, що це перебільшення, дехто взагалі не вірив, що повномасштабна війна можлива..

Як і кожного січня, тоді здавалося, що попереду цілий рік можливостей, що варто будувати плани на весну, на літо… Але тривога вже відчувалася в повітрі, хоча мало хто міг усвідомити, що саме на нас чекає.

Лютий

Цей місяць українці ніколи не забудуть. Ми стали по-новому сприймати свою країну і молитися за неї так, як ніколи ще не молилися. 24 лютого життя кожного змінилося і всі зрозуміли, що як раніше не буде.

За кілька днів до повномасштабного вторгнення президент Зеленський виступає на 58-й Мюнхенській конференції з питань безпеки. Його слова стали прологом до тих подій, які відбулися далі: «Архітектура світової безпеки крихка, потребує оновлення. Правила, про які світ домовився десятки років тому, більше не працюють. Не встигають за новими загрозами. Не дієві для їх подолання».

Останні дні лютого стали початком великої боротьби. Для багатьох з нас вони все ще ніби в тумані, але вже тоді стало зрозуміло, що все пішло не за планом росіян.

Вечір 24 лютого. Люди ховаються у метро. ФОТО: Суспільне.

Березень

Перші тижні війни були надзвичайно складними. Активна оборона в різних частинах України чергувалася з окупацією цілих міст. Тоді ми втратили контроль над Херсоном, частиною Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Запоріжжя, а також загострилися бої на Донбасі. Тоді ж росіяни окупували Запорізьку АЕС.

Людли ховаються під зруйнованим росіянами мостом через річку Ірпінь, Київщина, 5 березня 2022 року.

У березні ЗСУ та сили тероборони знищували великі колони російської техніки, чинили відчайдушний спротив і, попри складність ситуації, дедалі більше українців мали міцну віру у Перемогу. Тоді було налагоджено системну евакуацію громадян з небезпечних районів, а волонтерство стало масовим явищем.

Квітень

У квітні вже всім стало зрозуміло, що війна не скінчиться за два-три тижні. Хтось оптимістично сподівався, що це битва на 2-3 місяці, хтось не відкидав і зовсім затяжний сценарій. Тоді світу відкрилася мужність оборонців «Азовсталі», а також злочини росіян проти цивільних у Маріуполі та інших містах.

Захисник “Азовсталі”. ФОТО: Дмитро Козацбкий.

Після звільнення Київщини весь світ дізнався про нелюдську суть російських окупантів. Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка… В кожному місті, яке кілька тижнів займали росіяни, було виявлено закатованих цивільних і масові страти.

В останній декаді місяця відбулася подія, яка стала початком згуртованої військової допомоги Україні, — зустріч міністрів оборони понад 40 держав світу у Рамштайні. Протягом наступних місяців низка країн долучилися до передачі Україні зброї.

Травень

У травні розпочався напружений період оборони і створення сприятливих умов для майбутнього контрнаступу. На жаль, тоді ми повністю втратили Маріуполь і оборонці «Азовсталі» потрапили в полон.

Україну відвідували іноземні лідери і дедалі більше країн долучалися до підтримки України. Тоді американській президент підписав закон про ленд-ліз.

Президент Польщі Анджей Дуда виступає в українському парламенті, 11 травня 2022 року.

Червень

У червні увага українців була прикута до відчайдушної оборони Луганщини, зокрема Сєверодонецька. Після багатьох тижнів постійних боїв Збройні Сили України залишили місто. Однак ми здобули і значну тактичну та символічну перемогу: росіяни залишили острів Зміїний.

Наприкінці місяця Європейська рада надала Україні статус кандидата в члени Європейського Союзу, що обговорювалося ще наприкінці лютого.

Липень-Серпень

Липень розпочався із відходу українського війська із Лисичанська, який був майже повністю знищений загарбниками. Росіяни обстрілювали Запорізьку АЕС і вже традиційно не дотримувалися умов «зернового коридору». Агресор продовжував ракетний терор проти цивільних, проте в українців знайшлася військова відповідь.

У липні ЗСУ почали активно використовувати американську реактивну систему HIMARS, яка швидко стала символом якісної переваги над росіянами. Знищення мостів через Дніпро на Херсонщині ознаменувало початок наближення краху російського угруповання на Правобережжі і всім було зрозуміло, що Херсон вже чекає…

Український військовий позує на тлі роботи артилерії.

Цьогоріч Україна святкувала День Незалежності без традиційного військового параду, але на Хрещатику можна було споглядати розтрощену російську техніку, бо тільки такий парад ганьби можливий для росіян в центрі української столиці.

Вересень

Під знаком білого хреста пішла українська армія в наступ на Харківщині. За кілька днів були звільнені Балаклія, Куп’янськ та Ізюм. Далі слідував контрнаступ і звільнення Лиману. Це був дивовижний етап війни, який показав міць Збройних Сил і довів, що Україна готова і буде відвойовувати кожен метр нашої території.

Українська техніка з білими хрестами, вересень 2022.

Український контрнаступ викликав переможну ейфорію в багатьох та додав надії побачити подібна спецоперації і на інших ділянках фронту. Разом з цим, на звільнених територіях було виявлено масові поховання цивільних, вбитих окупантами.

У ніч на 21 вересня відбувся великий обмін полоненими, в ході якого з російського полону звільнили 215 українських бійців, зокрема захисників «Азовсталі», включно із їх командирами.

Звільнені з полону командири оборонців «Азовсталі» «Редіс», «Волина» та «Калина».

Жовтень

Розгром росіян на Харківщині підштовхнув кремль до відчайдушних кроків: посилення терору цивільного населення і оголошення мобілізації на росії. Ракетні обстріли українських міст стали системними і масованими, особливо від російського тероризму страждає енергетична інфраструктура.

Наслідки обстрілу середмістя Києва, 10 жовтня 2022 року.

Повсякденне життя більшості українців змінилося, але навіть в умовах дефіциту потужностей енергосистеми наш народ зміг продемонструвати неабияку стійкість і винахідливість.

Листопад

Дуже стрімко позитивні зміни увірвалися в стрічку новин у листопаді. 11.11 звільнено Херсон і правобережжя Дніпра. Це була непроста битва, але повернення єдиного окупованого після 24 лютого обласного центру додало всім нам радості і надії. Вся Україна спостерігала ці зворушливі кадри ейфорії і святкування херсонців, які нарешті дочекалися свободи і синьо-жовтих стягів у своєму місті.

Херсона святкує звільнення, 12 листопада 2022 року.

Разом з цим листопад був непростим місяцем з огляду на продовження боїв на фронті (особливо на Донбасі) та постійних атак росіян на нашу енергосистему. Входження у холодний сезон поглибило проблему, проте ми тримаємося і зберігаємо віру та надію пережити ці виклики.

Грудень

З приходом зими бої продовжуються. Найгарячішим місцем фронту залишається Бахмут. Місто вже отримало статус фортеці незламності, бо наші воїни щодня продовжують відбивати атаки ворога.

Президент Володимир Зеленський на передовій у Бахмуті, 6 грудня 2022 року.

Рік завершується і ось скоро прийде новий. Лише Господь знає, що він принесе, але для кожного з нас важливо зберегти віру і покласти свою надію на Бога. Ще ніколи не лунало стільки молитов за Україну, як у 2022 році. В проханні до Господа про мир і справедливість наш біль розділяли християни з різних куточків світу.

Україна вистояла і веде оборону далі. Ті події, той біль і лихо, які прийшли на нашу землю цього року, ми пережили і віримо, що з Божою підтримкою буде ще багато перемог. На завершення гадаємо сильні слова головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, з якими він звернувся до українців з нагоди свят:

«Ми не обирали війну. Але ми прийняли бій. І сам Бог на нашому боці. На наших плечах і плечах наших рідних — важкі випробування, біль і страждання. Це Різдво має присмак сліз і колір крові. Проте нам вистачить сил здолати ворога. У боротьбі народжується Нація. Хай вас, рідні, береже Господь! Нехай наша Перемога стане початком розквіту України і кінцем для росії!».