logo

19 травня помер видатний теолог Тім Келлер

20 травня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

З сумом повідомляємо, що 19 травня 2023 року відійшов у вічність видатний теолог, проповідник та автор Тім Келлер. З його смертю світ втратив одного з найвпливовіших християнських мислителів нашого часу.

Тім Келлер народився 23 вересня 1950 року. Він присвятив своє життя пошуку глибоких істин християнства, захисту біблійного світогляду, а його книги «Розуміти Бога», «Молитва», «Юда і Ісус» стали бестселерами та надихнули мільйони людей по всьому світу.

Він служив пастором пресвітеріанської церкви Вест-Хоупвелл у штаті Вірджинія, а потім допоміг відкрити Пресвітеріанську церкву Відкупителя на Манхеттені. Келлер заснував служіння Redeemer City to City, метою якого було відкриття нових церков у Нью-Йорку та робота, орієнтована на християн у великих містах.

Тім Келлер вирізнявся своїм глибоким інтелектом, чесністю та вмінням поєднувати віру з сучасним світом. Він вмів пояснити складні концепції християнства так, щоб вони стали доступними для кожної людини. Центральні мотиви його проповідей стосувалися складних теологічних питань: причини існування зла, призначення людини, складність життєвого шляху, багатогранність Божої волі.

Він багато писав і проповідував про різницю сприйняття світу людиною і Богом, з чого виходить нерозуміння людьми життєвих викликав.

«Основна передумова релігії — якщо ви живете хорошим життям, у вас все буде добре — неправильна. Ісус був найчеснішою людиною, яка будь-коли жила, але все ж Його життя було сповнене досвіду бідності, неприйняття, несправедливості і навіть тортур».

Тім Келлер доносив християнам ідею терпіння, прийняття викликів і страждань, адже Божий задум в підсумку є добрим для нас. «Бог дасть тобі лише те, чого б ти попросив, якби ти знав усе, що знає він», – ці його слова змушують замислитися наскільки обмежено ми іноді сприймаємо свій життєвий шлях, своє майбутнє і зміни, які Бог дає у найпотрібніший момент.

Келлер став відомий і завдяки численним роздумам про щастя та спрощене його розуміння. Він багато уваги приділяв ідеї осмислення і відкидання душевних «ідолів», які штовхають людину гнатися за щастям, проте віддаляють від Бога. «Чим менше ти турбуєшся про своє щастя і чим більше ти турбуєшся про Бога, тим щасливішим ти стаєш», — писав він.

З 2020 року Келлер страждав від онкології підшлункової залози, але до кінця був вірним Богу і гідно пройшов тяжкий шлях розвитку хвороби. Син теолога опублікував останнє його звернення: «Я вдячний усім людям, які молилися за мене протягом багатьох років. Я вдячна своїй родині, яка мене любить. Я вдячний за час, який мені дав Бог, але я готовий побачити Ісуса. Я не можу дочекатися, щоб побачити Ісуса».