logo

18 червня 1926 року народився відомий астроном Елан Сендидж

18 червня 2018 р. \ оновлено 22 лютого

18 червня 1926 року народився відомий астроном Елан Сендидж. Зробивши ряд важливих наукових відкриттів, він також говорив про важливість християнської віри.

Елан Рекс Сендидж народився в Айова-Сіті, закінчив університет Іллінойс та присвятив усе життя вивченню зірок та галактик. Він став відомий тим, що першим найбільш змістовно обґрунтував вік Всесвіту, а також відкрив квазари – клас астрономічних об’єктів, які є найбільш яскравими у видимому Всесвіті. Він також зробив вагомий внесок у розвиток науки, класифікуючи галактити та досліджуючи процеси їхнього формування.

У 1983 році він пережив християнське навернення. Він сам говорив, що «віддав своє життя Христу після вивчення Біблії протягом 35 років». До кінця життя він працював над тим, що показував взаємодоповнюваність віри та науки. На його думку, наука нам потрібна для того, щоб дати відповіді на питання «що?», «де?», «як?», проте наука не може дати відповідь на питання «навіщо?» І ця сфера належить вірі.

Елан Сендидж говорив про те, що хоча люди і досліджують, як утворився наш світ, цього недостатньо, навіть якщо ми повністю зрозуміємо, як все відбувалося, якщо ми не знаємо Автора. Він сказав: «… знання творіння – це не знання Творця, а астрономічні знахідки не говорять нам, чому ця подія відбулася. Це дійсно надприродне (тобто поза нашим розумінням природного порядку речей), тобто, це чудо. Але природа Бога не може бути знайдена в межах будь-якої частини цих знахідок науки. Для цього треба звернутися до Писань, якщо взагалі наше обмежене людське сприйняття зможе знайти відповідь на це запитання».

Наукові дослідження привели цього науковця до віри, так само як це відбувається у житті багатьох інших інтелектуалів, які не бачать конфлікту між розумом та Богом.