Вівек Рамасвамі та його орієнтація на індуїстських націоналістів

2 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого 2024 р.

Вівек Рамасвамі — кандидат у президенти США, який здобув недобру славу серед українців своїми заявами про завершення війни в шляхом поступок Києва. Він обіцяє припинити збройну допомогу Україні, намагається представити закриття допомоги Україні як інтерес республіканців (хоча це не так) та робить акцент на зближенні США з авторитарним і ворожим до християн індійським режимом.

Передвиборча кампанія Рамасвамі побудована на підтримці тем і риториці, які могли б сподобатися американському консервативному виборцеві, проте аналіз його біографії та зовнішньополітичні амбіції підштовхують до висновку про маніпуляції почуттями частини республіканського електорату.

З одного боку він публічно наголошує на юдео-християнському фундаменті американської нації, проте його життя і захоплення тими, хто переслідує християн, не вписуються у прийнятний образ консервативного виборця. Вівек Рамасвамі індуїст, який не лише намагається розширити уявлення про Америку як юдео-християнсько-індуїстську, але й підтримує ворожі до християнства режими, як-от зближення США та Індії, включно із популяризацією індуїзму.

Це досить гостре питання для християн, які солідарні зі своїми братами та сестрами в Індії. Річ у тім, що чинна влада представлена індуїстськими націоналістами, які переслідують місіонерів та новонавернених християн різних конфесій. Індія посідає 11 сходинку в переліку найнебезпечніших держав для християн, а рівень насилля щодо релігійних меншин щороку зростає.

Минулого місяця Рамасвамі був присутній на виступі індійського прем’єра Нарендри Моді на спільній сесії Конгресу та сказав , що «поважає Моді за відродження національної гордості в Індії» — описуючи риторику індуїстського націоналіста як «здорову». Тут важливо зазначити, що етнічна приналежність Рамасвамі для виборів не має ніякого значення, адже він народився в США. Тому він зовсім не зобов’язаний висловлюватися щодо внутрішніх проблем Індії через своє походження. Проте з власної волі кандидат в президенти робить кроки для зближення США із чинним індійським режимом та представляє цю стратегію альтернативою партнерству США з Україною.

Ще один факт, який потенційно віддаляє Рамасвамі від християнського виборця — це спроба приховати зі своєї біографії та зокрема статті у Вікіпедії зв’язок із фондом родини Джорджа Сороса. Він був стипендіатом Пола та Дейзі Соросів і намагався зберегти це в таємниці.

Попри скандальні висловлювання республіканців на зразок Вівека Рамасвамі, ця партія продовжує підтримувати Україну, хоча і є певна меншість політиків, налаштованих вороже. Це ми спостерігали і під час дебатів минулого тижня: Вівек Рамасвамі був єдиним кандидатом із чіткою антиукраїнською позицією тоді як Колишній віцепрезидент Майк Пенс та губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі критикували Джо Байдена за недостатню допомогу Києву.