logo

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав народжувати мінімум троє дітей

19 березня 2024 р.

Демографічна ситуація в Україні продовжує погіршуватися. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі телемарафону підняв питання демографії, майбутнього України та бажаної сімейної політики. Він наголосив на потребі зростання народжуваності та багатодітності.

«Загалом в кожній українській сім’ї має бути не менше трьох дітей для того, щоб Україна мала прекрасні майбутні перспективи... Звісно, держава буде підтримувати молодих батьків. Ключовим фактором, який має вирішальний вплив на рівень народжуваності, відповідно до всіх досліджень, є стабільність та безпека. Коли людина має прогнозованість та безпеку, рішення щодо того, щоб завести дитину ухвалюються простіше», – пояснив Шмигаль. 

З 2014 року обсяг виплат за народження дитини не змінювався і становить 41280 гривень за першу дитину. Хоча раніше з’явилася інформація про плани уряду десятикратно збільшити виплати на дитину, однак прем’єр-міністр пояснив, що втілити таку ініціативу безпосередньо коштом українського бюджету нереально. Ці кошти влада планує залучати з-за кордону. При цьому він наголосив, що підтримує зареєстрований законопроект та ідею прив’язати виплати за народження дітей до зміни прожиткових мінімумів. 

Внаслідок вимушеної еміграції та російської агресії в цілому Україна втратила мільйони людей, значна частина яких перебувають і на території Росії. На жаль, сьогодні навіть не йдеться про відновлення кількості населення до 2022 року, а лише про збереження наявної кількості громадян.

За останні 10 років народжуваність в Україні зменшилася на 40%. За цей період сімейна політика в Україні абсолютно не сприяла народженню дітей і при цьому розвивалися антисімейні рухи та ініціативи, які знаходили підтримку влади також.

Хоча матеріальна складова для багатодітності є надзвичайно важливою, однак Україна потребує якісної інформаційної кампанії для народження дітей, адже навіть у заможних країнах народжуваність надзвичайно низька. Джерело цієї проблеми, найперше, в цінностях, життєвих пріоритетах і уявленнях про людину і її призначення. Саме тому для реальної зміни демографічних тенденцій необхідна сімейна політика з пріоритетом на багатодітність. Це непросте завдання з огляду на негативні стереотипи, які ми вспадкували ще з Радянського Союзу, про «непотрібність» дітей, нормалізацію абортів та безвідповідальне батьківство.