logo

Проповідь Євангелії — це «злочин на ґрунті ненависті»?

17 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Поліція у Великій Британії продовжує утиски та погрози християнам, які користуються правом публічно сповідувати свою віру. 14 лютого Daily Mail повідомила про черговий конфлікт вуличного проповідника із правоохоронними органами. Поліція звинуватила пастора Дуейна Лопеза у злочинах на ґрунті ненависті, за те, що він та інші християни проповідували на вулиці в Лондоні.

Відео з фіксацією конфлікту отримало великий ажіотаж в мережі. Людина з групи християн, яка знімає офіцерів на відео, каже: «Все, що ми робимо — це проповідуємо нашу релігію. Ми проповідували Євангелію та Ісуса Христа і про те, що говорить Біблія в книзі Івана в розділі 3, вірш 16: «Бо так Бог полюбив світ, що віддав Свого Сина, щоб будь-яка людина — гомосексуаліст, п’яниця, брехун чи повія — вірувала в нього, не загинула й мала вічне життя».

Через те, що християни проповідували про звільнення і надію для гомосексуалістів, то їх слова були трактовані як «заклики ненависті», хоча вони проповідували спасіння та прощення. При цьому самі поліціянти не були свідками проповіді, а погрожували християнам, спираючись на анонімний дзвінок: «Назвіть мені своє ім’я зараз же, або вас заарештують». Ти можеш ночувати в камері, і ми можемо це зробити», — сказали вони.

Цей випадок зі звинуваченням у «поширенні ненависті» провокує багато запитань. Найперше, свобода віросповідання як базове людське право не може обмежуватися приватним життям чи територією церкви, адже християни мають таке ж право на публічний простір, як і всі інші. Нещодавній випадок із вуличною виконавицею Гармоні Лондон, яка співала «Amazing Grace» на Оксфорд-стріт загострив це питання, адже дії поліції не вперше демонструють упередження й дискримінацію християн.

У світі, зараженому лівою «культурою пробудження», рано чи різно постало б питання цензурування Біблії та класичних християнських доктрин. Дуже багато цитат із Писання вважаються нетолерантними, а публічний заклик до каяття і навернення грішників ототожнюють із «мовою ненависті».

Сьогодні у Великій Британії існує явне упередження щодо християн та обмеження їх свободи слова та віросповідання. Прикладом подвійних стандартів слугує той факт, що тисячі антиізраїльських активістів у Лондоні можуть вільно виголошувати заклики до геноциду («From the river to the sea…»), виправдовувати тероризм і при цьому поліція абсолютно толерує їх поведінку. Натомість коли християнський проповідник закликає людей до каяття і навернення, то отримує звинувачення в «злочинах на ґрунті ненависті».