logo

Чехія говорить «НІ» Стамбульській конвенції

1 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Ратифікація Стамбульської конвенції роками була на порядку денному українських феміністок, однак далеко не всі європейські країни оцінюють документ з оптимізмом. Наприкінці січня відбулося голосування у Сенаті Чехії щодо Стамбульської конвенції. Депутати відхилили її ратифікацію, мотивуючи це тим, що прийняття документу не зменшило кількість випадків насильства щодо жінок у країнах, які її ратифікували.

Голосуванню передували майже семигодинні дебати, в яких прихильники і противники конвенції доводили свою позицію. Депутати, які закликали відхилити документ, посилалися на його шкідливий ідеологічний зміст, зокрема засудження загальноприйнятої концепції чоловіка та жінки, нав’язування гендерної ідеології та намагання неурядових організацій змусити державу сплачувати фінансові внески для виконання конвенції.

Даніела Коваршова, яка в минулому обіймала посаду Міністра юстиції Чехії, висловила однозначний скепсис щодо ратифікації, адже це не принесе реальної користі суспільству: «Це боротьба між двома групами. За десять років прихильники Стамбульської конвенції не надали жодного доказу, жодного аргументу, як ратифікація допоможе жертвам домашнього насильства. Навпаки, єдине, що вони повторюють, — це сліпа віра».

Чеські ліволіберали звинуватили законотворців у нібито потуранні тиску «міжнародних ультраконсервативних організацій». Це посилання на кампанію написання листів, яку ініціювала консервативна громадськість та «Альянс за сім’ю», який є партнером польської католицької організації Ordo Iuris. Вони регулярно надсилали електронні листи депутатам із закликами не голосувати на підтримку конвенції та роз’ясненнями щодо потенційної її небезпеки.

Прихильники конвенції стверджують, що її ратифікація буде символом пріоритетності захисту жінок від насилля. Проте серед наслідків впровадження згадують лише збільшення кількості гарячих ліній, більше некомерційних організацій і механізмів звітності про рівень домашнього насильства закордонним організаціям.

Голосування в Сенаті Чехії не означає, що депутати поставили крапку в питанні конвенції. Чеська Республіка підписала документ у 2016 році, однак не ратифікувала його. Більшість країн Європейського Союзу підписали та ратифікували договір, за винятком Словаччини, Румунії та Угорщини. У 2021 році Туреччина вийшла з договору.

Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію 20 червня 2022 року. Вона не вносить абсолютно ніяких нових механізмів захисту жертв домашнього насилля, адже всі можливі сторони цієї проблеми вже охоплені національним законом від 2018 року. Однак Верховна Рада в розпал війни проголосувала за ратифікацію, що було просто політичним кроком демонстрації лояльності до порядку денного Європейського Союзу.