logo

Понад 365 мільйонів християн у світі зазнають переслідувань за свою віру

18 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Правозахисна організація Open Doors опублікувала оновлений список держав, де найбільше переслідують християн станом на початок 2024 року. Тенденція погіршується щорічно. Понад 365 мільйонів християн зазнають сильного переслідування та дискримінації за свою віру, що на 5 мільйонів більше, ніж торік. Список небезпечних для християн держав вже багато років очолює Північна Корея.

У 2023 році у світі зафіксовано 14 766 нападів і осквернень церков та християнських об’єктів (школи, лікарні, цвинтарі). Це в шість разів (!) більше, ніж минулого року. Найбільша небезпека, як і раніше, зосереджена в африканських та азійських країнах.

Надзвичайно високий рівень переслідування християн зберігається в КНДР, Сомалі, Лівії, Ємені, Нігерії, Пакистані, Судані, Ірані, Афганістані, Індії, Сирії, Саудівській Аравії. Причини переслідувань бувають різні: тоталітарні режими ісламський радикалізм і терор, мафія, індуїстський радикалізм, а також їх поєднання.

Особливо слід виділити країни, де за минулий рік ситуація стала гіршою. Наприклад, в Алжирі із 47 наявних протестантських церков залишилося тільки 4. Там державний тиск на християн зріс до такого рівня, якого не фіксували десятиліттями. Суттєво погіршилася ситуація і в Лівії та Судані, де зросла кількість фізичної загрози для християн.

OpenDoors робить тривожні висновки щодо Латинсткої Америки. Дещо кращою стала ситуація у Венесуелі, однак Мексика, Куба та Нікарагуа стали небезпечнішими для християн переважно через активність наркокартелей, авторитарних урядів і навіть груп корінного населення.

Перелік 50 найнебезпечніших для християн країн (за версією Open Doors).

Зберігаються та погіршуються негативні тенденції в Нігерії (постійні атаки на християнські поселення і бездіяльність влади), Пакистані (напади і ув’язнення християн), Ірані (переслідування навернених в християнство з ісламу), Сомалі (постійні напади та теракти), КНР (тиск і переслідування з боку комуністичного уряду). Протягом року у Китаї закрилося щонайменше 10 000 церков, більшість з яких — це домашні церкви/групи, з якими активно бореться комуністичний уряд.

Християни є однією з найбільш дискримінованих груп у світі і це не лише про словесні утиски чи суб’єктивні упередження, але про напади, вбивства і ув’язнення. Свобода віросповідання є базовим правом людини, однак їй відводиться недостатньо уваги як урядів, так і наднаціональних організацій, покликаних захищати права людини.

Докладніше про список небезпечних для християн держав за посиланням:

https://www.opendoors.org/en-US/persecution/countries/