logo

Пріоритетом президентської кампанії Байдена стане повернення права на аборти

11 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

У листопаді американці обиратимуть президента, тому дуже стрімко розвиваються кампанії кожного кандидата. Якщо на республіканців чекають праймеріз (можливо з’явиться і реальна альтернатива Трампу), то демократи мають на меті додати чинному президенту ще 4 роки правління. Сьогодні вже формуються пріоритети кандидатів і кампанія Джо Байдена формуватиметься довкола відновлення легальності абортів у всіх штатах.

У неділю заступник керівника кампанії Байдена Квентін Фулкс під час інтерв’ю для NBC «Meet the Press». заявив, що перша потреба — це Роу. «Президент був категоричним в тому, що нам потрібно відновити Роу. Незбагненно, що жінки сьогодні прокидаються в країні з меншими правами, ніж їхні предки мали багато років тому», – сказав Фулкс. Мається на увазі відновлення федерального права на аборт, яке було скасоване Верховним Судом у червні 2022 року. Прихильники абортів вимагають ухвалення спеціального закону, яким буде закріплено можливість вбивати ненароджених дітей як конституційне право.

Звичайно, обіцянка політтехнологів Байдена не означає, що таке законодавство буде швидко ухвалене. Так буває в американській політиці. Чинний американський президент робив подібні обіцянки відразу після доленосного рішення Верховного Суду, проте реалізувати це зовсім непросто. Виведення питання абортів в пріоритет — це спроба мобілізувати «жіночий» електорат, адже навіть багато досить ліберальних республіканських виборців підтримують легальність переривання вагітності.

Аборт як пріоритет — тривожний сигнал як для християн, так і для українців та інших народів. Україна, Ізраїль, Тайвань, Південна Корея — це союзники США, які стоять перед екзистенційними загрозами. Вашингтон поступово втрачав геополітичну вагу і це несе нестабільність та реальні небезпеки для народів у різних куточках світу. Дуже дивно і безвідповідально, коли в часи очевидної руйнації міжнародної системи безпеки пріоритетом стає другорядне контроверсійне питання.

Відхід США від активної світової політики за президентства Обами приніс великі проблеми для світу. Китай, його сателіти та інші авторитарні режими використали цей час для нарощування потужностей і впливу в той час, як західний світ був занепокоєний внутрішніми соціальними проблемами та культурними війнами. Геополітична поразка США в Афганістані не стала приводом повернутися до ролі «світового поліцейського», а недостатня рішучість щодо підтримки України свідчить про спроби Вашингтона не сприяти різким змінам та зберегти статус кво.