logo

Україна відсвяткувала Різдво!

26 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Цього року вперше християни в Україні мали масову єдність святкування народження Ісуса Христа для всіх конфесій. І католики, і православні, і протестанти святкували Різдво 25 грудня і ця єдність стала для України історичною.

Християни формують нові традиції і це не лише про внутрішньоукраїнську календарну єдність, але й долучення до світових традицій. Цьогоріч Українська Греко-Католицька Церква та Православна Церква України вперше святкують Різдво зі всім світом. Більшість протестантів вже кілька років звикають до нової дати, а католики традиційно послуговуються григоріанським календарем.

Святкування народження Ісуса Христа — це чудовий привід для добрих справ. У Львові, Івано-Франківську та інших містах волонтери організували благодійні обіди для безхатьків, щоб кожен мав свою часточку радості від Різдва. Також волонтери з різних куточків України відправляють на фронт для солдатів святкові страви і, що дуже важливо, — організовують різдвяні благодійні збори донатів для армії. Також в 11 країнах Європи українці організували святкові благодійні ярмарки для підтримки Збройних Сил.

Капелан благословляє українського військовослужбовця.

Різдво відсвяткували й на передовій. Попри російську агресію і постійні бої (ворог продовжує наступати на багатьох ділянках фронту), наші захисники мали святкові вечері та фронтові молитви спільно з капеланами. «Особливо в темні часи, ми маємо знаходити час для світла», — з таким підписом 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців опублікувала фото святкового застілля з капеланом.

Різдво — це світле свято і час, коли мають єднатися сім’ї. Але цьогоріч, як і роками раніше, тисячі сімей роз’єднані через війну. Одні чекають своїх батьків, братів, синів із фронту, інші — розділені цією лінією фронту, адже їх рідні не змогли виїхати з окупації. Війна принесла цей біль у мільйони сімей і повернення єдності та миру залежить від успіхів України в цій війні. Тому молімося за наших захисників у будні та на свята, щоб Господь був з ними на всіх відрізках фронту, захищав ЗСУ та давав успіх у всіх планах повернення окупованих територій.