logo

Закриття церков і затримання служителів: у Білорусі посилюють репресії проти християн

13 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Репресії проти християн у Білорусі стали системними, але за останні місяці чи не щодня з’являються новини про арешти служителів, посилення тиску на вірян, закриття церков та штрафи нелояльним християнам.

12 грудня Верховний Суд Білорусі ухвалив рішення про ліквідацію церкви «Нове життя» після тривалої боротьби мінських п’ятидесятників за будинок молитви. Церкві понад 30 років. Ще в 1990-х віряни перебудували старий корівник і зробили з нього будинок молитви. Але з 2005 року влада намагалася відібрати це приміщення і наприкінці 2020-го силовики захопили приміщення.

За останні місяці ми кілька разів повідомляли про затримання католицьких та протестантських священнослужителів. Учора їх перелік поповнився: білоруські силовики заарештували пастора «Церкви Царства Божого» Олександра Герасимовича, та служителя церкви Вадима Сафонова. Обоє чоловіків є багатодітними батьками (у Олександра семеро дітей, а у Вадима троє). Їх звинуватили в «поширенні екстремістських матеріалів» і суд засудив їх до 15 днів адміністративного арешту.

11 жовтня телеграм-канал «Християнська візія» повідомив про штраф для ще одного священнослужителя — диякона гродненської баптистської церкви Дениса Комягіна. Він також багатодітний батько і зять пастора Василя Трубчика, якого нещодавно затримали і оштрафували. Причиною арешту диякона виявився «лайк» в соцмережах і це багато про що говорить про білоруську правоохоронну систему.

Жахливий стан свободи віросповідання в Білорусі привернув увагу американської комісії, яка захищає релігійні права. Американський дослідник Ділан Шекснейдре опублікував доповідь про посилення переслідувань християн у Білорусі. Він розглядає низку порушень прав вірян із 2020 року.

«Зниження свободи релігії та переконань у Білорусі викликає серйозне занепокоєння. Уряд Лукашенка продовжує жорстко репресувати громадянське суспільство та нарощувати зусилля щодо регулювання релігійного життя. Оскільки адміністрація США і Конгрес прагнуть розв’язати проблеми прав людини в Білорусі, вони повинні в рамках цих зусиль приділити пріоритетну увагу репресіям, що зростають, проти релігійних громад», – зазначає він.

Після президентської кампанії 2020 року та масових протестів проти фальсифікації у Білорусі розпочалися масові репресії, які не завершилися із закінченням протестів, але тривають донині. Наразі понад 1000 ув’язнених визнані в’язнями совісті. Тому закликаємо молитися за переслідуваних братів і сестер у Білорусі, адже багато активістів, зокрема й християн, залишаються ув’язненими багато років.