logo

На сайті Кабміну з’явилася петиція про повернення костелу Святого Миколая римо-католицькій парафії

28 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

На сайті Кабінету Міністрів з’явилася петиція про повернення костелу Святого Миколая римо-католицькій парафії. Петицію подала віцепрезидент Української асоціації релігієзнавців, доктор філософських наук Людмила Филипович. Майже три десятиліття католики очікують, коли держава поверне костел церкві, проте в міністерстві наразі немає політичної волі піти назустріч вірянам.

Костел Святого Миколая – одна з найвідоміших архітектурних пам’яток Києва. Побудований на зламі століть (ХІХ-ХХ), він недовго служив як культова споруда. Причина тому – комуністи, які конфіскували будівлю і з 1936 року вона використовувалася як господарське приміщення, а з 1980-х – як зал органної музики.

Коли Україна здобула незалежність і церквам почали повертати незаконно відібране майно, костел Святого Миколая так і залишився на балансі Міністерства культури через його статус залу органної музики. За 32 роки незалежності католики багато разів зверталися до держави із проханням повернути колись захоплене майно, але чиновники відмовлялися, аргументуючи це необхідністю зберегти можливість проводити концерти у храмі.

У вересні 2021 року у костелі сталася пожежа і згорів орган (який був каменем спотикання у стосунках церкви і Мінкульту). Тоді з’явився реальний привід для повернення храму РКЦ і між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією було підписано Меморандум, відповідно до якого 1 червня 2022 року, костел мав бути переданий релігійній громаді. Але за 2 роки нічого не змінилося і чиновники досі не готові віддати храм вірянам.

Державна власність на костел є проблематичною у багатьох аспектах:

  1. Будівля перебуває у жахливому стані. Ще в 2019 році споруда була аварійною, а після пожежі і її гасіння костел знаходиться під постійною загрозою руйнації. Зібрані майже 20 мільйонів гривень абсолютно не покращили становище, як і обіцянки виділити на ремонт мільйони з державного бюджету.

Питання фінансів на відновлення костелу не буде проблемою, коли будівля перейде у церковну власність. Кошти на реставрацію готові надати католики із США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах, однак лише після того, як костел буде офіційно закріплений за парафією. Повернення костелу у власність церкви вигідний як для парафії, так і для держави.

  1. Україна декларує декомунізацію, яка не може бути завершена без повернення церквам їхньої власності. Немає жодних причин, чому держава все ще утримує костел, захоплений комуністами. Його будували на кошти католиків для релігійної громади Києва. Нинішнє перебування будівлі у державній власності — це наслідок тоталітарної антихристиянської політики СРСР.
  2. Костел Святого Миколая був побудований як культова споруда. Необхідність ділити його з Національним будинком органної та камерної музики ускладнювала можливості проводити богослужіння в центральній залі. Також варто пригадати спробу проведення у храму показу мод, який дозволило Міністерство культури без врахування думки вірян.

Сьогодні парафіяни продовжують боротьбу за повернення костелу і нагадують Мінкульту про Меморандум та обіцяну передачу права власності.

Посилання на петицію до Кабінету міністрів України: https://petition.kmu.gov.ua/petitions/5649