logo

У Білорусі християнин-політв’язень отримав додатковий рік позбавлення волі

21 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Зміцер Дашкевич — білоруський християнин і відомий опозиціонер, який раніше очолював «Молодий фронт». Режим Лукашенка переслідував його ще з 2000-х, проте останні роки виявилися особливо тяжкими для Дашкевича і його родини.

В ході протестів 2020 року опозиціонера заарештували на 15 діб, а потім відкрили кримінальну справу проти нього і його дружини Насти. Їх судили за «участь у діях, які грубо порушують громадський порядок». Під час судового процесу Зміцер та Наста відмовилися надавати свідчення. Вони визнали лише те, що справді були на марші 23 серпня 2020 року.

Влітку 2022 року судді Московського районного суду Мінська призначити Дашкевичу покарання у вигляді позбавлення волі на 1,5 роки, а його дружина 3 роки так званої «хатняй хіміі» (фактично домашній арешт з примусовим залученням до роботи та низкою умов). Пом’якшений вирок для Насти пов’язаний з її вагітністю четвертою дитиною.

Через понад рік в ув’язненні Зміцер отримав додатковий термін — ще один рік формально за невиконання вказівок адміністрації. Про це написала його дружина Наста Дашкевич на своїй сторінці у фейсбук: «За що формально на паперах? Насправді, звичайно, не в цьому причина. Але в паперах вказано: не вийшов гуляти, поговорив з кимось колись, лежав на підлозі в ізоляторі після боротьби з холодом вночі. За це мій чоловік отримав 1 рік суворого режиму».

Також Наста звертає увагу на те, що їх діти, як мінімум, ще рік не побачать батька. У подружжя четверо неповнолітніх дітей, а наймолодший син ніколи не бачив батька, адже народився, коли Дашкевич вже був ув’язнений.

Опозиціонер у в’язниці зазнавав жорстокого поводження і це поширена практика у білоруських в’язницях. Режим намагається принизити і зламати кожного, хто відзначився протестним потенціалом чи прямими діями незгоди із самопроголошеною владою.

Через три роки після початку білоруських протестів проти фальсифікації виборів та зловживання диктатора Лукашенка продовжуються арешти та судові процеси щодо учасників мітингів. Як повідомляє правозахисний центр «Весна», у Білорусі станом на 19 жовтня визнано політв’язнями 1485 осіб.