logo

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект, яким можна заборонити УПЦ (МП)

19 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні, 19 жовтня, Верховна Рада підтримала законопроект №8371, яким пропонуються зміни до законів щодо діяльності релігійних організацій в Україні. Він вносить можливість заборонити діяльність організації, яка пов’язана з державою-агресором, тобто росією. Це рішення підтримали 267 депутатів.

Законопроект, звісно, націлений на Українську Православну Церкву (Московського патріархату), проте швидких змін чекати не варто. Підтриманий документ передбачає непросту процедуру реалізації можливої заборони.

Згідно із законопроектом, до статті 30 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» пропонується додати проведення релігієзнавчої експертизи діяльності релігійних організацій щодо виявлення підлеглості у канонічних та організаційних питаннях із центрами впливу релігійної організації (об’єднання), керівний центр управління якої знаходиться поза межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України».

Якщо проведена експертиза виявить зв’язок із центрами впливу у державі-агресорі, то церкві надається місяць для усунення порушення (тобто такого зв’язку). Якщо приписи за підсумками експертизи не будуть виконані, то діяльність такої релігійної організації може бути припинена у судовому порядку.

Хоча керівництво УПЦ заявляє про відсутність зв’язків з РПЦ, однак сама структура і традиція церкви такий зв’язок передбачає. Щоб позбутися залежності від Москви УПЦ (МП) мала б отримати томос про автокефалію. Такого документа вона не має, а коли у 2018 році формувалася Православна Церква України (Константинопольського патріархату), то УПЦ відмовилася долучатися і навіть розпочала ворожнечу з ПЦУ.

В УПЦ (МП) уже відреагували на сьогоднішнє голосування. На сайті церкви законопроект #8371 назвали таким, що «порушує право на свободу віросповідання і містить суттєві недоліки юридичної техніки та не відповідає Європейській конвенції з прав людини і Конституції України».

За понад 9 років російської агресії та майже 20 місяців повномасштабної війни УПЦ не здійснила реальних кроків задля канонічного відокремлення від московського патріархату. Натомість її представники та ігнорують численні випадки колабораціонізму священників саме цієї церкви на окупованих росією українських територіях.

Траплялися і доведені випадки прямої агентурної роботи духівництва УПЦ (МП). Тут можна пригадати вироки священникам Андрію Павленку, Миколі Зірці та слідство у справі Павла Лебедя.

Голосування за законопроект №8371 зовсім не означає, що завтра УПЦ (МП) припинить свою діяльність. Це лише підтримка у першому читанні і до наступного голосування можливі зміни. Навіть якщо документ буде ухвалено в нинішній редакції, то процедура впливу чи заборони УПЦ (МП) є досить складною, а суди і можливі апеляції, ймовірно, триватимуть дуже довго.