logo

ХАМАС здійснив вторгнення в Ізраїль у річницю Війни Судного дня

7 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні вранці терористичне угруповання ХАМАС завдало удару по Ізраїлю. Бойовики випустили по Ізраїлю понад 2000 ракет (в Палестині стверджують, що 5000). Палестинське угруповання вже підтримали Іран та Хезболла. Досить символічно, що напад стався у 50-у річницю Йомкіпурської війни, відомої як Війна Судного дня. В мечетях Палестини закликали до джихаду проти Ізраїля.

Вранці 7 жовтня нападники прорвали кордон з боку Сектору Гази. Атака палестинських бойовиків розпочалася в священну для євреїв суботу. Наразі відомо, що ХАМАС контролює щонайменше сім ізраїльських громад поблизу кордону.

Бойовики ХАМАСу масово вбивають цивільних і розстрілюють евакуаційні колони ізраїльтян. За даними Times of Israel, вони вже вбили понад 100 людей і відомо, як мінімум, про 900 поранених. Також повідомляється, що бойовики захопили десятки заручників і навіть вивозять в Сектор Гази тіла вбитих ізраїльтян. В мережі ширяться відео захоплення скривавлених ізраїльських солдатів-жінок та цивільних. Їхня доля наразі невідома.

Ізраїльський солдат стоїть біля тіл ізраїльтян, убитих палестинськими терористами.

В українському МЗС заявили, що Київ «рішуче засуджує терористичні атаки проти Ізраїлю, які тривають, включаючи ракетні обстріли цивільного населення в Єрусалимі та Тель-Авіві… Висловлюємо підтримку Ізраїлю в його праві захищати себе та свій народ». Ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу у зверненні до громадян заявив: «Ми у стані війни, не операції, не ескалації».

У відповідь на палестинський напад ізраїльська армія розпочала операцію «Залізні мечі». Десятки винищувачів та інших літаків ЦАХАЛу нанесли удари по 17 військовим об’єктам і чотирьом оперативним штабам терористичної організації у Секторі Газа. Регулярна ізраїльська армія вже почала звільняти зайняті міста.

ХАМАС — терористичне ісламістське угруповання, яке знаходиться при владі у Секторі Газа із 2007 року, хоча існує з 1987-го. Вони ставлять за мету знищення держави Ізраїль та вбивство її громадян. Бойовики ХАМАСу широко використовують терористів-смертників.

Військове загострення на Близькому Сході триває і не відомо, якими будуть наслідки. Дії ісламістських бойовиків спричинили серйозну ескалацію, хоча це може принести шкоду їм самим.