logo

Тисячі канадійців протестували проти гендерної ідеології в школах

25 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

20-21 вересня в Британській Колумбії, Онтаріо та Новій Шотландії відбулися масові демонстрації батьків і просто небайдужих громадян Канади, які виступають проти нав’язування цінностей ЛГБТ-культури дітям.

Предмет конфліктів — освітня політика уряду, направлена на сприяння трансгендеризму і множинності ідентичностей в школах, що на ділі означає заборону для учнів і вчителів називати людей відповідно до своєї біологічної (фактичної) статі. Разом з цим, канадські школи давно стали місцем ультратолерування всіх ініціатив, пов’язаних із підтримкою ЛГБТ і це непокоїть батьків, яких влада обмежує в праві самостійно виховувати дітей.

Демонстрації незадоволених нав’язуванням гендерної ідеології в школах зібрали людей різного віросповідання: католиків, протестантів, православних, юдеїв, мусульман і нерелігійних людей, які не підтримують освітню політику уряду. Всі вони вийшли за сім’ю і за свободу для батьків впливати на виховання своїх дітей.

Протест підтримав очільник штату Нью-Брансвік Блейн Хіггс, який особисто прийшов підтримати анти-ЛГБТ демонстрацію. «Я вважаю, що батьки повинні знати, чого навчають їхніх дітей і що важливо для них вивчати в школах, а також про те, що батьки мають приймати рішення щодо дітей віком до 16 років», — сказав він.

21 вересня поліція Оттави повідомила про арешт двох людей за «розпалювання ненависті» шляхом «демонстрації ненависті матеріалів» під час протесту в столиці. Це показове затримання за анти-ЛГБТ плакати точно не сприяє демократії та свободі слова.

Вуличні демонстрації консерваторів засудив прем’єр-міністр Джастін Трюдо: «Трансфобії, гомофобії та біфобії немає місця в цій країні. Ми рішуче засуджуємо цю ненависть та її прояви та об’єднуємося в підтримці 2SLGBTQI+ канадців по всій країні – ви справедливі і вас цінують», — написав політик, який у час протестів перебував у Нью-Йорк на саміті ООН з питань клімату. Що цікаво, тепер абревіатура сексуальних меншин і людей з розладами особистості значно розширилася.

Дії поліції та офіційна оцінка протестів з боку прем’єра вказує на проблеми Канади зі свободою слова і правами батьків. Пишаючись інклюзивністю щодо сексуальних меншин, уряд нівелює права консервативних верств населення, що неприпустимо у країні, яка називає себе «демократичною».

Канада є державою із переважно ліволіберальною політичною елітою, що зберігається багато років. Там навіть консервативні сили мають дуже обережні позиції та не наважуються прямо протистояти сумнівним ідеологічним трендам. Провладні ж політики не цураються жорстких заяв і дій щодо противників лівого курсу. Наприклад, міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі минулого місяця виступила із заявами щодо «наближення США до ультраправого авторитаризму», мотивуючи це зростанням консервативних рухів у низці штатів.