logo

В американському місті заборонили ЛГБТ-прапори. Але це зробили мусульмани

22 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У США міська рада в Хамтрамці (штат Мічиган) заборонила ЛГБТ-символіку. Це цікавий прецедент, спричинений демографічними змінами в конкретному місті. Хамтрамк — населений пункт, яв якому проживає близько 30 тисяч людей. Він став першим в США, де міська рада переважно мусульманська.

Конфлікт між містянами та захисниками гомосексуалізму загострився цього літа. Переважно мусульманське населення Хамтрамку негативно оцінило заходи так званого «прайд-місяця» та подібні ініціативи. Прості люди зривали ЛГБТ-прапори з будинків та знищували символіку.

Для того, щоб зменшити напругу, міська рада одноголосно ухвалила рішення про заборону ЛГБТ-прапору та іншої суперечливої символіки, але при цьому дозволені прапор США, штату, міста та банери армії. Мер Хамтрамку Амер Галіб підтримує заборону на символіку гомосексуалістів, хоча й уточнює, що місто залишається відкритим для всіх.

Ліволіберальні спільноти, зазвичай, вітають національне та етнічне різноманіття (особливо коли стосується мультикультуралізму і масової міграції). Проте у випадку з Хамтрамком вони не приховують свого розчарування. Колишній депутат міської ради і соціальний працівник Катріна Стекпул в інтерв’ю Washington Post висловлює жаль з приводу своєї роботи з мігрантами-мусульманами, «Ми створили некомерційні організації, щоб допомогти нагодувати, одягнути, знайти житло. Ми зробили все можливе, щоб полегшити ваш перехід сюди, а ви ось як нам відплачуєте, вдаривши ножем у спину…»

Подібні заборони були введені у невеликих громадах і шкільних округах в Огайо, Вісконсині, Юті та Каліфорнії, проте це перший випадок, коли до заборони приєднується ціле місто. Ключовий фактор тут зіграла саме релігія містян і їм вдалося хоча б частково перенести свої переконання на рішення органів влади.

Мусульманська більшість в Хамтрамці формувалася близько двох десятиліть і вони вже змогли домогтися певних політичних рішень на місцевому рівні. Цей приклад ставить нас перед дилемою, чому християнські громади менш згуртовані, менш послідовні у своїх цінностях і не такі ініціативні щодо захисту сім’ї?

І християни, і мусульмани негативно оцінюють засилля ЛГБТ-пропаганди та посилення політичних позицій цієї спільноти. Хоча прецедент Хамтрамку може здаватися позитивною тенденцією, проте хіба мусульмани мають бути в авангарді спротиву? Сполучені Штати Америки формувалися переважно християнами на біблійних цінностях і сучасним християнам в США варто частіше згадувати своє коріння і основи «єдиної нації під Богом».