logo

ПЦУ підтвердила календарну реформу та вчергове засудила гріх гомосексуалізму і «руський мір»

29 липня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

27 липня за підсумками Помісного Собору ПЦУ опублікувала документ із постановами. Вони стосуються актуальних церковних питань і викликів та затверджують позицію Церкви.

ПЦУ остаточно перейшла на новоюліанський календар (саме цей Собор був останнім кроком). Рішення готувалося багато років і спричинить зміщення церковних свят та майже повну календарну єдність із західними християнами.

Важливим є чергове засудження ідеології «русского міра» як єретичного прояву етнофілетизму. Також ПЦУ висловлює жаль з приводу ігнорування пропозицій і кроків до діалогу з УПЦ (МП) та знову підтверджує «неодноразово висловлене раніше бажання і готовність нашої Помісної Церкви без висунення сторонами попередніх умов вести діалог, мета якого – досягнення єдності українського православ’я навколо Київського престолу на засадах Томоса про автокефалію».

Серед результатів Помісного Собору і декларація «Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму), його пропаганди у суспільстві, до гендерної ідеології і так званих одностатевих шлюбів (одностатевих співжиттів)». ПЦУ не вперше здійснює публічне засудження гріха гомосексуалізму, проте наразі це питання стоїть гостріше, ніж п’ять чи навіть два роки тому.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9103 народного депутата Інни Совсун, яким пропонується прирівняти так звані одностатеві партнерства до сім’ї. Наразі його активно лобіюють назка депутатів з різних фракцій, а також підтримали парламентські комітети молоді та спорту, соціальної політики, комітет з питань європейської інтеграції. Проти виступило Міністерство оборони, Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій та інші просімейні об’єднання.

В останні роки простежуємо окреслення деяких релігійних трендів, які частково згадують і в постановах ПЦУ. Це стосується, найперше, українізації церкви, зростання її активності в суспільній сфері, міжконфесійний діалог, але водночас гострими залишаються конфлікт всередині православ’я та ігнорування державою позиції церков щодо морально-етичних питань.