logo

Відгуки про Християнську Відкриту Академію: Геннадій Мохненко, Юрій Притика, Тетяна Ситниченко та інші

3 липня 2021 р. \ оновлено 22 лютого

Фото на обкладинці: Олесь Ширий

Вже рік в Україні існує християнська освітня програма, яка допомагає зрозуміти глобальні суспільні процеси, роль Церкви в країні, значення та вплив різних філософських течій — це Християнська Відкрита Академія. І оскільки успіх будь-якої освітньої ініціативи вимірюється користю та практичністю для її слухачів, ми зібрали для вас відгуки кількох випускників.

З минулого листопада понад 350 студентів почали навчання онлайн в Християнській Відкритій Академії на курсі «Християнин у суспільній сфері». Вони вивчили величезну кількість тем з історії, апологетики, політології, менеджменту, європеїстики; побували на вебінарах професора математики Оксфордського університету Джона Леннокса, одного з найкращих сучасних теологів Вейна Ґрудема, автора книги «Глобальна сексуальна революція» Габріели Кубі, проректора Українського Католицького Університету, публіциста і правозахисника Мирослава Мариновича та інших; прочитали рекомендовані книги, склали тестові завдання і відсвяткували випуск в Острозі 25-26 червня. Партнерами Християнської Відкритої Академії є Національний університет «Острозька академія» та християнський Університет «Спрінг Арбор» (Spring Arbor University), Мічиган, США.

Геннадій Мохненко, пастор, батько 38 дітей, керівник багатьох масштабних соціальних проектів та відомий медійник: «Минулої весни наша команда вирішила навчатись в Християнській Відкритій Академії. Сьогодні ми всі згідні, що це було найкраще рішення, яке ми прийняли за останніх декілька років. Мої найвищі оцінки навчальній програмі та наполегливі рекомендації для всіх християн пострадянського простору — не пропустіть наступний набір в жовтні!»

Анатолій Якобчук, засновник і шеф-редактор «Слово про Слово»: «Вважаю, що це один з найбільш актуальних в наш час для християн освітній проект. Чудова можливість поглибити своє розуміння світу в якому живемо. Наполегливо рекомендую пасторам, молодіжним лідерам, активним християнам, медійникам тощо».

Випускник Академії Ростислав Білосевич. Фотограф: Олесь Ширий.

Юрій Притика: «Недавно сталася подія, яка вчергове прочинила двері радості, тією шпариною крізь яку проникло це дивне і жадане відчуття — це навчання в Християнській Відкритій Академії. Тепер світ не фрагментарний. Світ враз стає цілісною картиною, пазли складаються воєдино, радість розуміння Божого задуму і Його величі захоплюють так, що переймає дух. Тепер стає зрозумілим, що у світі нема жодної сфери непідконтрольної Богові, Йому, як каже Біблія, належить вся влада. Та освіта (принаймні перший курс) дає не стільки інструменти зміни суспільства, скільки дозволяє своє серце привести відповідно до Божих стандартів, а відтак не працювати над посиленням себе і своїх споживчих бажань, а над тим, щоб життя посвятити своїй реформації та реформації світу згідно з Божим задумом. Ця освітня програма стосується винятково суспільної сфери, сфери яка найбільше постраждала за 70 років безбожного комунізму і дозволяє формувати цілісний християнський світогляд. У нас нема жодного закладу, жодної програми, яка б готувала християн з християнської перспективи для служіння за межами церковної спільноти. Країни, де християни активні, як в помісних церквах, так і в публічній сфері, є розвинутими країнами, куди так часто емігрують наші люди в пошуках кращої долі».

Віталій Боль: «Важливість цього проекту для мого життя неможливо описати. Рівень емоцій неможливо виміряти. Зміну мого світогляду неможливо осягнути. Я став патріотом, почав більше любити Україну всім своїм серцем і людей, що в ній живуть. Я став більш відкритим до розуміння ролі християн: впливати, а не сидіти у церковних стінах відмежованими від світу і казати про все «то недуховне». Бажав би я, щоб кожен щирий християнин перестав закриватись у собі та ховатись у деномінаційному пеклі, а ставав відкритим до змін, ставав впливовим, ставав щирим, ставав тією людиною, яка поведе завтра Україну. Я вірю, що у нашої Академії є світле майбутнє. Нашої, бо тепер я відчуваю себе її частиною. Будемо формувати лідерів, які завтра поведуть церкви та всю Україну!»

Тетяна Деркач: «Велика подяка за цей унікальний проект, вашу посвяту і вашу працю, за цікаві вебінари та лекції, за прекрасних викладачів. Для всіх, хто небайдужий до долі країни та вірить, що реформація суспільства можлива тільки через реформацію цінностей».

Андрій Біляк: «Християнська Відкрита Академія разом з Національним університетом «Острозька академія» та Університетом «Спрінг Арбор» — це потужний інструмент в освіті християнських лідерів!»

Тетяна Ситниченко-Гах: «Дякую Богу, мала честь навчатися на надзвичайно цікавій міжнародній програмі «Християнин у суспільній сфері». Дякую Ярославу Лукасіку за історичний, надзвичайно важливий проект, започаткований в Україні!!!»

Олена Томків: «Я насолоджувалася навчанням, очікувала кожний вебінар, як можливість спілкування з викладачем і моїми одногрупниками. Про що я думала весь цей час? Та про те, як мало я говорила про вплив Реформації. Про те, що викладала б історію по-іншому. Починаючи навчання я б порівняла це з «пірнанням в глибину»… а зараз, після семи місяців — це скоріш мандрівка на вітрильнику, який впевнено летить, торкаючись хвилі до пізнання глибин християнства, занурюючись у пізнання віри, надихаючись любов’ю і надією! З повагою і вдячністю до всіх, хто думав, мріяв, хто створив, хто зібрав нас разом, хто недосипав, хвилювався, «народжував», хто втілював у життя Відкриту Християнську Академію».

Роман Карпенко, США: «Був приємно здивований якістю уроків та рівнем викладачів. Знання дуже актуальні для жителів Америки, допомагають розібратися в тенденціях, процесах, їх причинах та можливих наслідках. Вже наявні до Академії знання були доповнені та впорядковані в чітку і зрозумілу картину людини, що дивиться на світ з християнської точки зору».

Денис Сінельников: «Християнська Відкрита Академія пропонує онлайн-курс «Християнин у суспільній сфері» розрахований на широку аудиторію та корисний хоч пастору, хоч рядовому вірянину. Я особисто дуже раджу, бо сам пройшов цей курс. До того ж він розрахований на те, що люди мають роботу та служіння, а тому навантаження оптимально розподілене на 7 місяців і відбувається здебільшого в онлайні — вебінари, відеолекції, читання книжок, тести».

Випускник Академії, Денис Сінельников підготував короткий відеоролик про випускний першого курсу Академії (25-26.07.21). Окрім того, що ролик неймовірно естетично створений та дозволяє трохи поринути в атмосферу випускного, для знімання Денис використовував квадрокоптер!

Вже оголошений новий набір на перший курс «Християнин у громадській сфері», який стартує в жовтні 2021 року. Одночасно з ним почнеться навчання і на другому курсі Християнської Відкритої Академії. Ось необхідні посилання: Промо-ролик: https://youtu.be/p_2YpR6VppQ Реєстраційна форма: https://forms.gle/tDd1QfLapVwzU4z7A Сайт Християнської Відкритої Академії: https://hva.org.ua/