logo

ХТО І НАВІЩО розвалив Радянський Союз?

10 січня 2017 р. \ оновлено 22 лютого

В інтерв’ю американському журналісту Чарлі Роузу Володимир Путін назвав розпад Радянського Союзу найбільшою трагедією ХХ століття. Поза всякими сумнівами, розвал першої у світі комуністичної держави став найбільш значущою подією другої половини ХХ століття. Однак, не можна упускати з виду духовний зміст цієї події.

Біблія представляє Бога як Господа історії, якою управляє не сліпий випадок, але Його провидіння, а також безпомилкові закономірності, створені Ним же. Розвал Імперії Зла (як назвав «країну рад» євангельський християнин Рональд Рейган) був актом Божого провидіння, і результатом діючих Божих закономірностей. Коли виповнилося 70 років від моменту створення СРСР, БОГ, який неодноразово піднімав Свій перст перед обличчям богів-диктаторів, знову написав на стіні: «мене мене ТЕКЕЛ упарсін». За одну ніч розпалася держава, яка займала п’яту частину земного суходолу, а на решту планети наводила страх. Справедливий Бог засудив комунізм, і Його задум полягав у тому, щоб ця сатанинська релігія зникла з лиця землі точно так, як це сталося в 1945 році з німецьким нацизмом.

ЧИ ЗНИК КОМУНІЗМ?

Однак комунізм продовжував існувати в серцях людей, ніби нічого не сталося. Пам’ятники комуністичним вождям і назви вулиць свідчили про те, що Ленін не тільки колись жив, але живий сьогодні і збирається ще жити. Історія, яка слідувала за розпадом Радянського Союзу, нагадує притчу, сказану Ісусом в Євангеліє від Матвія: «І вийшов злий дух з серця людини, але оскільки місце залишилося незайнятим, скоро повернувся, прихопивши з собою сім ще найлютіших духів». Через чверть століття після розвалу СРСР, світ виявив дивний симбіоз старих комуністичних ідеалів з ще старшим царським імперіалізмом (який має своє коріння в Золотій Орді); і навіть з постмодернізмом, який проявився в політиці пост-правди та в гібридних війнах, здійснюваних Кремлем.

Дуже ключова фраза в цьому євангельському тексті: «серце було не зайняте». Чим же серце народу повинно бути зайнятим? Звичайний євангельський християнин відповість: «Ісусом» або «Святим Духом». Я згоден, але Ісус – це Слово, що стало плоттю; ДУХ БОГА – Творця неба і землі, який носився над водою в момент творіння, – теж не абстрактний, але вельми конкретний. Бог створив народи з конкретною структурою та елементами суспільного життя. Один з цих елементів – це національна ідея і національна свідомість, які обов’язково повинні бути в житті будь-якого суспільства. Святе місце порожнім не буває і природа не терпить порожнечі. Якщо серце народів колишніх радянських республік не буде зайняте національною ідеєю, побудованою на біблійних принципах, тоді це місце займе комунізм або якась інша брехлива ідеологія.

ДОЛЯ НАРОДІВ

Радянський народ – штучний продукт марксистсько-ленінської ідеології. Але нації та етнічні групи, які заселяють простір колишнього СРСР – натуральний плід історичних процесів; великі сім’ї людей, народжені рішенням Премудрого Бога, що руйнує вавилонські вежі. Божий проект, що почався тут у 1991 році – це будівництво благочестивих народів. Цей задум Творця – універсальний. Він здійснюється протягом тисячоліть і історія західної цивілізації – найяскравіший приклад такого Божого проекту.

Там, де відбувалося національне відродження – звідти йшов дух комунізму. Легко це побачити, порівнюючи кількість радянських пам’ятників ще в період до Майдану в національно-пробудженій Західній Україні і в національно-індиферентних регіонах Сходу. «Вавилон лікували, але він не був вилікуваний. Дайте йому спокій, і підемо кожен до краю свого, бо присуд його досягнув до небес, і дійшов аж до хмар». (Єремія 51:9).

НАША ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І ВИБІР

Божий задум полягає в тому, щоб формувати національну культуру на основі біблійного світогляду, писати або лобіювати закони, засновані на Його заповідях, створювати справедливу державу. Це завдання може здійснювати кожен на своєму рівні: жити за законом, знати і любити свою культуру і історію, говорити рідною мовою, бути зразковим сім’янином, якісно виконувати свою роботу, бути грамотним в політичних питаннях і підходити відповідально до цієї сфери.

Історія – це велика ріка. Кожен з нас є більшою чи меншою краплею в цій річці. Дуже важливо, щоб твоя крапля пливла в правильному напрямку, туди куди рухається Божий Дух – Автор доброї історії. Однак ти, навіть будучи християнином, можеш плисти в хибному напрямку. Іншими словами, можеш дружити з темною стороною історії, підтримуючи диктаторів, комуністичну спадщину, точно так же, як і впроваджуючи в церковну свідомість нео-марксистські ідеї постмодернізму родом із Західної Європи. Пливучи проти Божого течії, стаєш Бого-противником.

Поки не пізно, знайди цю течію, якщо потрібно – розвернися, і стань одним з творців Його історії.