logo

2022-ий розпочався в Казахстані з протестів

6 січня 2022 р. \ оновлено 22 лютого

В післяноворічні дні Казахстан поринув у масові протести. З початку року в країні суттєво подорожчав газ і люди вийшли на протест у Жанаозені. Це запустило ланцюгову реакцію і в десятках міст казахи масово протестують.

Підвищення ціни на газ, вочевидь, було останньою краплею, лише приводом до вуличної боротьби. Причин для протестів в казахів чимало. З часів розпаду СРСР державна влада в країні не змінювалася. Нурсултан Назарбаєв фактично одноосібно правив Казахстаном майже 30 років і хоча він формально передав керівництво державою Касиму-Жомарту Токаєву, проте система залишилася незмінною. За три десятиліття Казахстан все ще країна пострадянських феодальних пережитків, як і сусідні азійські ексрадянські республіки.

У 2011 році вже були спроби народного повстання, однак тоді протестувальників поліція і війська розігнали з використанням бойових куль. Після формальної зміни влади в народі жили сподівання на бодай якісь реформи, але за два роки спостерігається лише повторення назарбаєвського правління.

За даними NEXTA та Ехо Кавказу, серед вимог протестувальників повне перезавантаження влади, проведення демократичних реформ, засудження російської агресії на Донбасі та в Криму, декомунізація, вихід з СНД та ЄАЕС. В загальному настрої протестувальників чітко простежується антиросійський наратив і намір звільнитися від залежності північного сусіда.

4-5 січня по всій країні протестувальники взяли під контроль низку адміністративних будівель, включно з будівлею Комітету нацбезпеки в Алмати, штурмували місцеві адміністрації, резиденцію президента та будівлі прокуратури.

5 січня мітинги переросли в повномасштабні вуличні бої. У багатьох регіонах країни поліція задіяла спецзасоби, включно з гумовими кулями. Також було залучено навіть військових, які, щоправда, нерідко переходили на бік народу. Протестувальники захопили аеропорт в Алмати та знесли пам’ятник Назарбаєву.

Наразі в Казахстані введено налзвичайний стан, влада стягує до столиці війська. Генерал-майор Токтар Аубакіров закликов сусідні держави-члени ОДКБ ввести війська в республіку (включно з Росією); цю пропозицію одразу повторив і чинний президент Касим-Жомарт Токарєв. Глава Казахстану назвав протестувальників «міжнародними терористами» і закликав сусідів надати військову допомогу.

Увечері в Алмати оголошено проведення антитерористичної операції. Там не працює громадський транспорт, перебої з інтернетом, повідомляється про численні випадки мародерства, а також перші жертви серед протестувальників.

Вранці 6 січня проводиться масштабна зачистка Алмати і вже повідомляється про десятки жертв. До Казахстану направлені російські десантні підрозділи. Своїх «миротворців» направила і Вірменія (в якій кілька років тому також змінилася влада).

Сусідська «допомога» і відсутність політичного базису для створення потужного опозиційного руху передрікають негативне завершення протестів. А наразі російські військові вже вилетіли до Казахстану…

джерела:

https://www.ekhokavkaza.com/a/v-kazakhstane-ne-utikhayut-massovie-protesti/31640233.html

https://www.ekhokavkaza.com/a/v-kazahstane-polnostjyu-otklyuchili-internet/31640661.html

https://www.euronews.com/2022/01/05/state-of-emergency-in-kazakhstan-amid-protests-over-soaring-gas-prices