logo

2020 рік став катастрофою для переслідуваних християн

16 січня 2021 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Open Doors.

Правозахисна організація Open Doors щороку публікує річний звіт про свободу віросповідання християн у світі, в якому подається топ-50 небезпечних для християн держав, та визначає загальні тенденції, що визначають можливості і загрози для поширення Євангелія.

Сьогодні понад 340 мільйонів (!) християн живуть в умовах переслідувань чи утисків. Це майже на сто мільйонів більше, ніж зазначено минулого року. Основною причиною зростання їх кількості фахівці називають пандемію Covid-19. В державах з авторитарними режимами і в тих, де мають вплив релігійні радикали, пандемія поставила мільйони християн на межу виживання, бо гуманітарна допомога і фінансова підтримка громад дуже часто оминала релігійні меншини. Новонавернені християни в мусульманських, індуїстських та буддійських державах, а тому не отримують підтримки від своїх родин чи місцевих громад.

Якщо порівнювати оновлений звіт із торішнім, то перша п’ятірка антирейтингу не змінилася: 1. Північна Корея (КНДР) 2. Афганістан 3. Сомалі 4. Лівія 5. Пакистан

Північна Корея вже два десятиліття утримує лідерство як держава з найбільш тоталітарним режимом, направленим в тому числі проти християн. Комуністичний режим Кімів відкрито заперечує право людей самостійно обирати віру, а корейців, викритих в приналежності до християнства, засуджують та поміщають у концтабори.

В Афганістані основну небезпеку складає діяльність ісламістських терористичних організацій (наприклад, Талібану) та державне переслідування релігійних меншин (новонавернених християн поміщають у психіатричні лікарні). Також з боку громади і держави переслідуються християни у Лівії та Пакистані.

Дещо відрізняється ситуація в Сомалі. Там джерелом загрози є не лише терористи-ісламісти, але й місцеві бандформування, які тримають у страху цілі регіони. В цих умовах особливо тяжко релігійним меншинам (насамперед, християнам), які піддаються нападам і навіть стратам, а тисячі жінок щороку стають жертвами зґвалтувань.

Якщо розглядати власне зміни, що відбулися минулого року, то варто звернути увагу на Іран, Китай та Індію. Цьогоріч Іран піднявся в антирейтингу з 9 на 8 сходинку, що спричинено посиленням державного тиску на християн. Іранський уряд розглядає їх як «прозахідні елементи», а минулого року збільшилася кількість християн, засуджених за «злочини проти національної безпеки». Також цього року збільшилася кількість набігів на підпільні церкви з подальшим арештом вірян.

За один рік на шість сходинок піднявся і комуністичний Китай, який посилює тоталітарний контроль над громадянами (особливо це посилилося в період карантину). З поширенням політики «Сінізації» християни піддаються тиску через вимогу узгодити віровчення із політикою Компартією, а тому по всьому Китаї влада закриває церкви та переслідує домашні зібрання вірян.

Тривожною залишаться і ситуація в Індії. Якщо раніше переслідування християн було низовою ініціативою радикальних індуїстів, то тепер це робить і державна влада. В 2020 році в більшості штатів ухвалено «Закон про перехід», який виключає свободу проповіді Євангелія та вільну зміну релігії. Разом з тим продовжується тиск з боку індуїстських громад на новонавернених, яких повністю виключають із життя спільноти (навіть відмовляються продавати їм їжу).

За останній рік можна простежити деякі зміни і на Заході. Якщо минулого року єдиною латиноамериканською державою у списку була Колумбія, то тепер до переліку увійшла і Мексика (відразу на 37 місце з 50). Причиною стала активізація місцевих бандформувань і наркокартелів. Вони переслідують і навіть вбивають священників, які допомагають наркозалежним позбутися залежності. Також експерти з Open Doors наголошують на зростанні антихристиянських настроїв у регіоні та звинуваченням християн у фанатизмі з боку секуляристів.

Ознайомитися із повним звітом Open doors можна за посиланням: https://www.opendoorsusa.org/wp-content/uploads/2021/01/WWL2021_Booklet-digital.pdf