logo

12 лютого 1978 року закінчився черговий показ рок-опери «Ісус Христос – Суперзірка»

12 лютого 2019 р. \ оновлено 22 лютого

12 лютого 1978 року після 96 вистав закінчився черговий бродвейський показ рок-опери «Ісус Христос – Суперзірка» (Jesus Christ Superstar). Цей мюзикл був написаний ще у 1970 році Ендрю Лойдом Вебером (музика) та Тімом Райсом (слова) і навіть сьогодні його показують у різних перекладах, інтерпретаціях та версіях по всьому світу. Зокрема, у 2017 році його показали в Україні.

На перший погляд можна зробити висновок, що це християнський мистецький продукт, адже розповідає про події останнього тижня життя Ісуса Христа, і деякі люди називають цю рок-оперу чудовою розповіддю про вічне. Але більш пильний погляд на сюжет та пісенні діалоги персонажів покаже, що історія про Ісуса Христа, описана в Євангеліях та мюзикл «Ісус Христос – Суперзірка» – це дві різні історії. У рок-опері перед нами постає не біблійний Ісус, а просто хороший чоловік, який робить добро та здобуває все більшу популярність. Складається думка про те, що усе, що робить цей Ісус, він робить для того, щоб ще більше прославитися. Навіть його молитва у Гетсиманському саду – це свідчення його зухвалості та бажання прославитися через власну смерть. Він говорить Богу, що втратив мотивацію та розуміння свого першочергового покликання і що його потрібно взяти на смерть зараз, поки він не передумав. Ті, хто знайомі з біблійним описом молитви Ісуса, зрозуміють, що мюзикл зовсім викривляє образ Ісуса Христа.

У цьому продукті Бродвею Божий Син представлений як звичайна людина, про що зазначається у піснях, зокрема Марія Магдалина говорить про нього як про звичайного чоловіка, яких вона до цього мала багато.

Інша центральна фігура мюзиклу – Юда. Тут він постає перед нами як людина благородна, яка намагається врятувати Ісуса від зухвалості. На думку Юди, Ісус все менше приділяв уваги бідним людям, тому потрібно було виправити цю ситуацію. Зовсім не говориться про те, що Юда був крадієм, як це описано в Біблії. А гроші від священиків він взяв неохоче, лише тоді, коли йому запропонували витратити їх, мовляв, на благодійність, хоча ми не знаходимо такої мотивації у біблійного Юди.

Тому «Ісус Христос – Суперзірка» є нічим іншим, ніж вільною і, дозвольте додати, викривленою інтерпретацією історії Ісуса Христа. Ми навели лише кілька моментів такої невідповідності, але і їх достатньо, щоб зрозуміти, що яким би якісним не був мюзикл з точки зору виконання – він не має нічого спільного з зображенням Ісуса Христа, Божого Сина та Месії, який прийшов, щоб врятувати людей від їхніх гріхів. Справжній Ісус помер і воскрес, за що і був прославлений на небі і на землі навіки, а Ісус рок-опери помер, щоб прославитись, і так і не воскрес…

Теми: