В НІҐЕРІЇ ЄПИСКОПИ ЗВИНУВАТИЛИ УРЯД В ПІДТРИМЦІ ТЕРОРИСТІВ

За останній час ситуація в Ніґерії довкола свободи віросповідання стала просто нестерпною. Новини про напади, викрадення та вбивства християн доносяться щомісяця. Основним чинником насильства залишається організація мусульман-екстремістів Боко Харам, яка за минулий рік вбила понад 1000 християн.

Напади терористів на християн тривають вже багато років поспіль. Ця група радикальних ісламістів, що присягнула на вірність ІДІЛ, діє на північному сході країни. Однак тепер вони мають нахабність здійснювати напади і в Абуджі, столиці Ніґерії. Метою їх терористичної діяльності залишається перетворення країни на ісламську республіку.

Проте християн непокоїть не лише активність терористів, але й відсутність адекватного розслідування з боку влади. Справді, фактів насильства щодо християн за останні роки достатньо, проте нігерійський уряд не робить нічого, щоб зупинити розправи. Місцеві католицькі єпископи кажуть, що уряд є співучасником вбивства християн у країні, бо поліція і чиновники не роблять майже нічого, щоб допомогти потерпілим громадам.

У січні єпископ Метью Хассан Куках з Сокото заявив, що різниця між урядом Нігерії та Боко Харам полягає в тому, що “Боко Харам має бомбу”. також він звинуватив владу в потаканні терористам і здійсненні адміністративних заходів, які мають перешкоджати поширенню християнства та зберігати домінування ісламу в країні.

Це конкретне звинувачення має під собою чимало підстав. За останні місяці сталося кілька нових нападів (наприклад, вбивство семи християн на Різдво чи викрадення чотирьох семінаристів менше місяця тому), однак жодних результатів розслідування немає, а влада обмежується заявами про те, як президента “шокують” дії терористів.

А от архієпископ Августин Обіора Акубезе звернув увагу на той факт, що 95% радників президента належать до тієї ж етнічної групи, що й більшість членів Боко Харам.  Також вони сповідують іслам, що само по собі не є злочином, проте свідчить про дивні тенденції у владі, враховуючи, що половина населення Ніґерії – це християни.

Можливе покращення ситуації архієпископ Акубезе вбачає у “значному інформаційному охопленні Заходу для тиску на уряд Нігерії”. Він наполягає на висвітленні новин про акти жорстокості, що чинять терористи та приверненні уваги міжнародної спільноти, бо вже немає надії покладатися на місцевий уряд.

Сьогодні ігнорування прав християн залишається глобальною проблемою. Мільйони людей у всьому світі переслідуються за віру в Христа. На жаль, криваві трагедії, вчинені руками радикальних мусульман в Африці рідко стають приводом широкого розголосу. А ще гірше, що факти насильства, вчиненого в Африці чи інших країнах “третього світу” сприймаються як буденність. Християни в жодному разі не повинні ігнорувати ці новини, адже життя наших братів та сестер в Африці нічим не менш значимо за інших віруючих. Вони живуть у дуже небезпечних умовах, постійно ризикуючи власним життям за віру, а тому потребують нашої молитовної та інформаційної підтримки.

Сподобався матеріал?

Поділіться цiєю інформацією в соціальних мережах

Twitter Facebook In

Отримуйте найсвіжіші матеріали на імейл!

* indicates required